15. listopad 2018.

Uljanik: Radnici bez plaće za rujan, od idućeg tjedna ponovno u štrajku?

Radnicima Uljanika u ponedjeljak nije isplaćena plaća za rujan te s obzirom da je istekao i zadnji termin predviđen Kolektivnim ugovorom za isplatu plaća za oko četiri tisuće radnika Uljanik grupe, od utorka će biti pokrenut proces mirenja koji će trajati pet dana, a zatim, ne bude li u međuvremenu isplaćena plaća, radnici ponovno kreću u štrajk.

Potvrdio je to Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko, koji je izrazio nadu da će se u idućih pet dana ipak pronaći rješenje.

"Budućnost Uljanika je neizvjesnija nego ikada, no ipak se nadamo da će se u tih pet dana trajanja procesa mirenja pronaći neko rješenje. Stoga još jednom apeliramo na Vladu da nam pomogne, vjerujem da će razum ipak prevladati", kazao je Šverko.

>>>Horvat: Uprava Uljanika nije uspjela osigurati sva sredstva za isplatu plaća

Nakon još jednog sastanka sindikata i Stožera za obranu Uljanika s vodstvom Uljanik grupe istaknuo je kako će se Štrajkaški odbor formirati zadnjeg dana procesa mirenja, a od ponedjeljka, ne bude li do tada isplaćena plaća za rujan, radnici Uljanika ponovno kreću u štrajk.

Iz Korporativnih komunikacija Uljanik Grupe priopćili su kako je na sastanku predstavnika sindikata i uprava društava Uljanik Grupe bilo govora o aktualnoj temi isplate plaća za rujan, te je tom prigodom utvrđeno da niti Upravi niti sindikatima ne stižu odgovori na mnoge dopise upućene nadležnima.

Naime, Uprava je prije dva tjedna ponudila određeni model isplate plaće, no na isti nije bilo reakcija.

>>>Uljanik raskinuo ugovor o gradnji broda za singapurski Wellard Ships

"Budući da Uprava ne može osigurati ni dio plaće bez oslobađanja Uljanikovih depozita, a to se ne može dogoditi bez jamstava države, sindikati su najavili pokretanje postupka mirenja", naveli su iz Korporativnih komunikacija.

Dodali su kako je sindikate očekivano zanimala informacija o namjerama ukrajinskih predstavnika koji su protekli tjedan posjetili Uljanik, no da Uprava takve suštinske informacije nije dobila na samom sastanku.

S današnjeg je sastanka poručeno kako i dalje nije poznato hoće li država na sutrašnjoj Skupštini dioničara dati svoj protuprijedlog za izbor članova u novi Nadzorni odbor Uljanika. Kao što je istaknuto na prethodnom sastanku, Program restrukturiranja još uvijek je na razmatranju u nadležnom Ministarstvu te zasad nema informacija o tome kada će biti upućen u tijela Europske komisije.