Aktualno
StoryEditor

Ulovili smo egzotični primjerak prometnog znaka koji to nije

05. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Uredničko "oko sokolovo", na državnoj cesti između zmeđu Bjelovara i Vrbovca, u blizini mjesta znakovitog naziva Cugovec, uočilo je neobičan znak. "Oprez, lov u tijeku", piše uz prometnicu, pa je Miodrag Šajatović s oprezom i nastavio dalje, spreman čak i na zalutalu sačmu ili kakvog fazana na vjetrobranu.

Tko poznaje Šajatovića, zna da njemu ništa ne prolazi ispod radara pa je dolaskom u redakciju delegirao novinara, mene, da izvidim situaciju. I doista, tkogod je "znak" postavio, ne samo da je zbunio sudionike prometa, već je učinio nešto što je u suprotnosti sa zakonima ove zemlje.

- "Oprez, lov u tijeku" nije prometni znak i nije propisan niti odredbama koje reguliraju sigurnost cestovnog prometa niti odredbama koje reguliraju lovstvo. Takav znak je uobičajen kod lovačkih udruga i saveza te po našem mišljenju predstavlja dobru praksu, jer slučajni prolaznici dobivaju informaciju da je na određenom području u tijeku lov - priopćili su nam iz Policijske uprave zagrebačke. Pa ipak, bez obzira što u policiji smatraju kako je riječ o dobroj praksi, upozoravaju kako postavljanje ove obavijesti odmah uz prometni znak i nije najpametnije rješenje.

- U  konkretnoj situaciji prema priloženoj fotografiji, takva oznaka je nepravilno postavljena na prometni znak što nije dopušteno prema odredbama članka 14. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Upozorit ćemo lovačke udruge i lovozakupnike da takve oznake ubuduće ne smiju postavljati na prometne znakove i mjesta na kojima bi ugrožavala sigurnost cestovnog prometa - kažu u PUZ-u.

Istovremeno, na Facebook profilu Liderovog glavnog urednika razvila se živahna rasprava o tome što jest, a što nije dozvoljeno lovcima u bespućima hrvatskih šumom bogatih ravničarskih krajeva.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210662274086674&set=a.2621995262801.2136591.1042795594&type=3&theater

Izdvajamo mišljenje Ante Guge koji je, kao pravi lovac, u ovoj raspravi pogodio u sridu.

- Ovaj znak je samo znak dobre volje lovaca, ljudi koji su ga postavili, a po kojima se sasvim bezrazložno baca drvlje i kamenje. Zakonom su vrlo precizno određeni uvjeti pod kojima se lov obavlja. Zona od 200 metara uz cestu nije područje u kojem se lov smije obavljati. Tih 200 metara je dovoljno široko područje unutar kojeg svaki vozač na državnoj, županijskoj ili bilo kojoj drugoj cesti koja nije autocesta, može uočiti divljač koja dolazi, jer zakonom propisano ograničenje na takvim cestama je 80 km na sat. Divljač je Ustavom Republike Hrvatske definirana kao dobro od posebnog općeg interesa - pojasnio je Gugo, a tomu valja tek dodati kako svaka jedinka divljači (također) ima svoju kunsku vrijednost.

To znaju oni kojima se dogodilo da im pod kotačima završi divljač, pa su, osim štete na automobilu, otkrili i cijenu divljači. Naime, u Hrvatskoj odgovornost za nastalu štetu na vozilu snosi vozač, ukoliko nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti, tako da može pravovremeno postupiti po prometnom pravilu ili znaku, a u protivnom pravna osoba koja gospodari prometnicom na kojoj je šteta nastala. Iznimno od ove odredbe štetu snosi ovlaštenik prava lova (lovačko društvo), ako je šteta uvjetovana vršenjem skupnog lova. Na upozorenje poput ovog, stoga, ipak valja obratiti pozornost.

17. travanj 2024 20:16