10. srpanj 2019.

Umirovljeni u 2019. iz drugog su stupa primili od 189 do 1962 kune mirovine

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) isplatilo je 57 novih mirovina iz drugog stupa za osobe koje su otišle u mirovinu tijekom 2019. godine i njihova je mirovina iz drugog stupa u prosjeku bila 751,80 kuna, objavio je u srijedu Večernji list.

Mirovinska reforma s kraja prošle godine donijela je dvije važne novosti za osiguranike drugog stupa, prva je da se i njima isplaćuje dodatak na mirovinu iz prvog stupa od 27 posto (odnosno 20,25 posto), a druga da mogu jednokratno povući 15 posto svoje štednje. Većina to i čini, navodi dnevnik.

Glavninu njihovih primanja i dalje čini osnovna mirovina koja se isplaćuje iz državnog HZMO-a, koja se za dvostupaše u nekoj od starosnih mirovina kreće u prosjeku od 4680 do 5235 kuna. Prvih 57 ovogodišnjih mirovina iz drugog stupa kreću se od 189,48 kuna do 1962,70 kuna.

Biserka Žalac, članica uprave RMOD-a, navodi da je od 50 od 57 obrađenih dvostupnih umirovljenika zatražilo da im se jednokratno isplati 15 posto mirovinske štednje koja se kretala od 81 tisuće do 761 tisuću kuna!

- Uplate iz obveznih mirovinskih fondova i obrasce počeli smo dobivati od Regosa 4. lipnja i ukupno smo do kraja lipnja zaprimili 128 obrazaca. Kad zaprimimo obrazac, odmah kontaktiramo stranke. Za sve potpisane i zaprimljene ugovore do kraja mjeseca započinjemo isplatu odmah prvi radni dan sljedeći mjesec. Doista se trudimo što prije odraditi cijeli posao kako stranke više ne bi dugo čekale na svoje mirovine -  kaže Žalac.

Zajedno s prvom isplatom redovne mirovine idu svi zaostaci od dana umirovljenja u HZMO-u kao i 15 posto jednokratne isplate, tamo gdje je to korisnik mirovine ugovorio. Prvih 57 ovogodišnjih umirovljenika drugog stupa na svojim je mirovinskim računima imalo oko 15,4 milijuna kuna, u prosjeku 270 tisuća kuna, ističe dnevnik.

Od početka godine nadležne su službe građanima pripremile 1655 informativnih izračuna starosnih i prijevremenih mirovina te se pokazalo da približno svaki treći nema pravo na jednokratnu isplatu 15 posto štednje jer bi mu se preostala osnovna mirovina približila najnižoj mirovini (mora biti 15 posto veća od najniže). Informativni je izračun pokazao da točno 1023 osiguranika imaju pravo na jednokratnu isplatu, a 632 slabije plaćena nema.

Kada je riječ o osnovnoj mirovini iz prvog stupa, koja je i dalje dominantna, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje navodi da su 30. lipnja imali u isplati 870 starosnih i prijevremenih mirovina za osobe koje su bile osiguranici 2. mirovinskog stupa. Njihove su mirovine iz prvog stupa znatno veće od prosječnih radničkih mirovina te su za prijevremene umirovljenike bile 72%, a starosne mirovine 81% plaće.

Regos ističe da otprilike 5 posto osiguranika drugog stupa odabire dvostupne mirovine jer su im one povoljnije.  Znatan je broj građana koji se vraćaju državi i to su ljudi čije su plaće bile niže od prosječne te ulaze u kategoriju građana kojima se solidarno isplaćuje razlika do zakonom propisane najniže mirovine.