Aktualno
StoryEditor

Umjetna i ljudska inteligencija pišu strašne priče

04. Prosinac 2017.

Znanstvenici MIT-a koriste algoritme za "duboko učenje" kako bi umjetnu inteligenciju (AI) naučili pisati priče strave i užasa. Shelley AI koristi, ili je možda inspiriran, strašnim anegdotama i rečeničnim konstrukcijama koje međusobno dijele korisnici Twittera, Reddita i drugih društvenih mreža.

>>>U futurističkoj Siemensovoj tvornici AI ‘upravlja’ ljudima i robotima

"Kroz stoljeća, preko svih geografskih područja, religija i kultura, ljudi su nalazili inovativne načine da jedni druge uplaše. Stvaranje tako iskonske emocije kakav je strah jedan je od stupova ljudske kreativnosti. Taj je izazov posebice važan u vremenu kad mi istražujemo granice ljudske inteligencije: Mogu li mašine naučiti kako nas preplašitit?", piše na stranci MIT-a posvećenoj projektu.

Eto vam i nekoliko rečenica koje je skucala ljudskom inspirirana umjetna inteligencija:

Sjećam se njegovog užasnutog lica, bila je to agonija i zloća. Bila sam zarobljena, ja sam bila zarobljena u ovom bolničkom krevetu.  

Čula sam glas svoje majke kako vrišti iz tame. "Gospode, oče, molim te nemoj me opet povrijediti. Molim te nemoj me ostaviti samu. Molim te. Ja više ne želim biti ovdje."

Moje je srce kucalo brže od mog daha. Mislim da me netko prati. Ne znam što mi se dogodilo, i zašto se toga toliko bojim, ali ja moram znati zašto. Ja moram znati što se dogodilo.

Ona je s krikom pala na pod i mekano promrmljala: ‘Dođi k meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeniiiiii‘.

20. travanj 2024 06:43