Aktualno
StoryEditor

Umjetna inteligencija smanjuje potrebu za ‘prevoditeljima od krvi i mesa‘

18. Lipanj 2017.

Novi cool gadget je došao u prodaju. Radi se o slušalicama koje pomoću umjetne inteligencije prevode razgovore za 179 dolara. Slušalice je osmislio australski startup Lingmo International, a kako bi razumjele riječi i kontekst u kojemu su izgovorene koristi se IBM-ov Watson, piše Wired.

>>>4. industrijska revolucija: Robotičari upozoravaju, umjetna inteligencija mogla bi nas koštati glave

Za rad slušalica nije potreban Bluetooth ili WiFi, što znači da se mogu koristiti u avionima i područjima sa slabim signalom. Uređaj može prevoditi razgovore na engleskom, japanskom, francuskom, talijanskom, španjolskom, brazilskom, njemačkom i kineskom uz uvjet da oba sugovornika imaju slušalicu.

[caption id="attachment_278959" align="aligncenter" width="516"]inteligencije Foto: lingmo.global[/caption]

Osim toga, zahvaljujući Watsonu uređaj je u stanju prevladati uobičajene prepreke prevođenja kao što su regionalni dijalekti. Daljnjim razvojem umjetne inteligencije i sličnih tehnologija za simultano prevođenje, prevoditelji od krvi i mesa polako će gubiti angažmane dok ih u možda ne tako dalekoj budućnosti gadgeti sasvim ne pregaze.

>>>Može li umjetna inteligencija posjedovati autorska prava?

Danny May, osnivač i direktor Lingmo International, odlučio je 2013., nakon neugodne situacije s Google prevoditeljem koji često krivo prevede riječi, biti prvi koji će pružati usluge prevođenja pomoću aplikacije. Osim prijevoda, korisnici mogu preuzeti verziju aplikacije koja uključuje i konverter valuta.

18. travanj 2024 06:25