Aktualno
StoryEditor

Umjetnost bez granica: Meksički bebač zavirio preko ‘Trumpova zida‘

08. Rujan 2017.

Veliki grafit meksičkog dječaka koji gleda preko ograde što razdvaja Meksiko i SAD osvanuo je jedno jutro i iznenadio čuvare granice. Riječ je o instalaciji francuskog uličnog umjetnika JR-a, koji gaji stil sličan onome britanskog grafiti umjetnika Banksyja.

https://twitter.com/JRart/status/906058516749664256

Dječak ima ime, zove se Kikito, otkrio je JR. Portret dječaka koji gleda preko ograde iz Meksika u SAD, nalazi se na graničnom prijelazu Tecate, na liniji razgraničenja na kojoj je američki predsjednik Donald Trump nakanio izgraditi zid, kako bi spriječio ulazak ilegalnih migranata.

- Upoznajte Kikita. Prošlog je travnja napunio godinu dana. Na ogradi u Tecati bit će postavljen mjesec dana, napisao je na Twitteru JR.

Proces nastajanja dječaka koji gleda preko zida JR je objavljivao na društvenim mrežama, a samo na Twitteru instalaciju je pogledalo preko 27 tisuća ljudi, komentiralo nekoliko desetaka tisuća.

Kikito se pojavio nakon što je Trump postrožio pravila o useljavanju, a koja se tiču djece imigranata. Naime, čak 800 tisuća ljudi, koji su u SAD došli kao djeca i čiji ulazak u zemlju nije dokumentiran, suočeno je s mogućnošću deportacije.

Naime, Trumpov prethodnik, predsjednik Obama, još je 2012-te omogućio stanovnicima SAD-a koji su ilegalno, kao djeca, ušli u zemlju, da se školuju i dobiju radne dozvole. "Dreamers", kako nekoć djecu, danas odrasle migrante nazivaju u SAD-u, sa zebnjom očekuju odluku Donalda Trumpa o tome hoće li im biti dopušteno nastaviti živjeti u SAD-u ili će morati napustiti tu zemlju.

https://twitter.com/JRart/status/905201742458920960

Procjenjuje se kako u SAD-u  živi oko 11 milijuna ilegalaca.

 

08. svibanj 2024 03:17