Aktualno
StoryEditor

Umjetnost bezalkoholnog opijanja

02. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Potpuno trezveno mogu se objasniti neke znanstvene činjenice: recimo, kako glazba mijenja okus vina, piva, jakih alkoholnih pića, a i da su ‘premium mixeri’ postali hit na globalnim tržištu. Svjetska elita trenutačno ih obožava, ali dok pije, ne sluša vijesti dana s medijskih kanala.

Odrasli sve više odustaju od ispijanja alkohola u barovima, klubovima ili na nekim drugim do jučer im zabavnim mjestima, a sve više naručuju gazirana pića dizajnirana upravo za njihovu dob, po mogućnosti u malo ozbiljnijoj i elegantnijoj ambalaži.

>>> Snobmodities: Voda za 400 dolara novi je statusni simbol

Slatka pića

Alkohol ima slađi okus ako ga ispijate dok svira glasna glazba. Znanstvenu potvrdu općepoznatih stvari poput one da na mjestima na kojima svira glasna glazba, u klubovima, barovima ili na glazbenim festivalima, ljudi piju više, ali i novu informaciju da im se piće doima slađe, dalo je istraživanje skupine studenata i profesora sa Sveučilišta u Portsmouthu, gradu na jugu Engleske. U njemu je sudjelovalo 80 studenata, 69 žena i 11 muškaraca u dobi od 18 do 28 godina. Ispitivanje je provedeno u laboratoriju, a od studenata je zatraženo da kušaju pet različitih alkoholnih pića istodobno slušajući glazbu, vijesti, oboje ili ništa od toga. Studenti koji su slušali glazbu dok su kušali alkohol ocijenili su kako pića imaju sladak okus, a da gorka pića i nisu toliko gorka. Oni koji su slušali vijesti kao i oni koji su istodobno slušali vijesti i glazbu, pokazivali su malo negativnije osjećaje. Kao da su im vijesti zagorčale piće, svi koji su bili izloženi informativnom novinarskom sadržaju svoja su pića ocjenjivali – gorkima.

Međutim, istraživanje je predvidjelo trend među odraslima da užitak umjesto u alkoholnom piću potraže u premium mješavinama.

Kakva će im okusa biti ta pića dok kod kuće kušaju sofisticirane kombinacije gaziranih nealkoholnih pripravaka, također će ovisiti o tome slušaju li nakon dolaska kući glazbu ili odmah uključe televizor ili radijski uređaj namješten na programe koji emitiraju udarne vijesti dana.

Nije za masu

GlobalData tvrtka je koja je ispitala navike odraslih konzumenata pića; njezini zaključci pomalo odudaraju od stereotipa za pojedine dobne skupine. Trendovi, naime, pokazuju da odrasli sve više odustaju od konzumiranja alkohola u barovima, klubovima ili na nekim drugim do jučer im zabavnim mjestima, a sve više naručuju gazirana pića dizajnirana upravo za njihovu dob, po mogućnosti u malo ozbiljnijoj i elegantnijoj ambalaži. Utvrdila je da punoljetni konzumenti sve više nastoje smanjiti unos alkohola pa se, logično, okreću bezalkoholnim pićima koja su tradicionalno bila namijenjena mlađim konzumentima. I upravo u tom segmentu dogodila se korjenita promjena.

Tako odrasla osoba koja pokušava prestati piti alkohol više neće naručiti gazirani sok od naranče, nego će težiti da na njezinu stolu bude elegantno dizajnirana bočica koja je, kako to kaže reklama, namijenjena ‘iskusnima.’

Tvrtka Canadean uspjela je dobiti podatke na globalnoj razini koji kažu da 41 posto konzumenata alkohola ipak nastoji smanjiti njegov unos u organizam, a njih 49 posto reklo je da je svjesno negativnih posljedica dugoročnog konzumiranja alkohola na zdravlje. Međutim, nije samo odluka da manje pijemo ono što nas privlači mjehurićastim, elegantno upakiranim bezalkoholnim pićima.

– Korisnici cijene proizvode koji se razlikuju od masovne proizvodnje, jedinstvene arome, prirodne sastojke i zanatske načine proizvodnje – objašnjava Tanvi Savara, analitičarka GlobalDara.

Papar i lavanda

Uspjeh koji su takozvana zanatska piva postigla u prezentaciji, brendiranju i načinu proizvodnje sad se traži i u segmentu bezalkoholnih pića. Kupci današnjice cijene inovaciju u toj vrsti proizvoda. Bezalkoholna pića tako postaju sve više stvar kreativnog miješanja nekih od odlika alkoholnih pića, ‘odrastaju’ i postaju iznimno privlačna zavodeći nas s neobičnim sastojcima.

- Inovacije idu znatno dalje od mješavine različitih koktela do sofisticiranih nijansi u okusima. Primjerice, soda Hop tvrtke Propper u SAD-u sadržava hmelj, ali za nju tvrde da je uspješno izbacila gorak okus koji najčešće povezujemo s tom namirnicom, objasnila je Savara.

>>> Voda u zatvorenoj boci nema rok trajanja

Među prvorazrednim mješavinama nezaobilazan je Schweppes. Ta je tvrtka razvila četiri različita tonika čija je osnovna namjena da budu komplementarni u serviranju s džinom. Dakako, poštovala su se istraživanja i volja kupaca, pa tako prvi premium miks sadržava kardamom i đumbir. Originalni je tonik ostao netaknut, a tu su još tonik kojemu su dodane lavanda i naranča te jedan s dodatkom papra. Na taj trend Coca-Cola Španjolska odgovorila je s čak osam mješavina, jednako atraktivnih i prema sastavu i prema dizajnu ambalaže, o čemu svjedoče i njihovi nazivi. Tako odraslim zaljubljenicima u bezalkoholna gazirana pića Coca-Cola nudi Bohemijsku bobičastu senzaciju, Elegantnu sodu, Egzotični Yutzu, senzacionalni tonik; zatim Ekspresivnu naranču, Ironični limun, Nevjerojatno đumbirasto pivo te dva Kreativna tonika, sa šećerom i bez njega.

Recept za hedoniste

Dizajnom i sadržajem ističu se i miksovi britanskog proizvođača Britvic. U suradnji s talijanskim proizvođačem voćnih sokova i sirupa Naty’som Srl osmislio je i na tržište plasirao prvorazredne mješavine, tonike komplementarne za brzo miksanje s rumom ili džinom, i to na engleski način.

>>> Istraživanje: Hrvatima je voda najomiljenije bezalkoholno piće

Da bi predstavio britanski način ispijanja džina i tonika (onima odraslima kojima baš i ne ide dobro odluka da smanje unos alkohola), nekom barmenu u Italiji ili hedonistu u bilo kojem kutku svijeta treba sljedeće: 25 ml prvorazrednoga džina, 25 ml bijelog ruma, 160 ml bitter lemon Britvica i dosta leda. Ukrasiti treba kriškom limuna i listom metvice te zasladiti glasnom glazbom po vlastitom izboru. Dodajmo ovomu još zaključak istraživanja s početka ovog teksta koji valja uračunati u koktele. Slatkoća koju osjetite dok ispijate alkohol i slušate glazbu također potiče ljude da piju još više. Stoga, ako niste u onih nekoliko postotaka koji cijene gorčinu u čaši, pripazite na čovjekovu prirodnu sklonost šećeru kako vam na radiju na kraju ne bi zasvirao kakav rekvijem.

23. travanj 2024 12:54