Aktualno
StoryEditor

Umjetnost štednje: PBZ volonteri organizirat će 72 radionice u 20 škola iz 9 gradova diljem Hrvatske

25. Listopad 2017.

U duhu tradicije, Muzej štednje pokrenuo je inicijativu Umjetnost štednje 2016. (The Art of Saving 2016) tijekom koje će se cijeli tjedan održavati događanja i izložbe. Tako će i ove godine cijeli tjedan na najrazličitije moguće načine biti posvećen štednji, u čemu će svoj obol dati i stručnjaci, koji će animirati posjetitelje korištenjem umjetničkih i povijesnih izvora. U tjednu posvećenom inicijativi Umjetnost štednje, koja će se odvijati od 24. do 31. listopada, javnost će moći birati između niza inicijativa koje će se održati u Torinu, Milanu, Napulju, Vicenzi, Bologni i Palermu.

Program nadilazi državne granice, s obzirom na to da u njemu sudjeluju Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Mađarska. Cijeli raspored edukativnih aktivnosti dostupan je na web-stranicama www.museodelrisparmio.it i www.gallerieditalia.com.

Inicijativa Umjetnost štednje osmišljena je u torinskom Muzeju štednje, multimedijskom laboratoriju čija je svrha educirati posjetitelje o financijama. U drugom izdanju ove inicijative sudjeluju Gallerie d’Italia, Povijesni arhiv, divizija Banca dei Territori i međunarodne banke supsidijari grupe Intesa Sanpaolo kroz raznolik program aktivnosti koji će se održati u Italiji i inozemstvu.

>>>Pametnim ulaganjima zaradila milijune pa s 28 otišla u mirovinu

- Nikad nije bilo važnije slaviti štednju nego danas. S jedne strane, štediše koji se odgovorno odlučuju na odgađanje potrošnje privremeno dopuštaju da sredstvima pristupe osobe koje ih koriste u proizvodnji roba i usluga kako bi stvorile novu vrijednost za zajednicu, dok su s druge strane banke dužne zaštititi štediše odabirom zdravih investicija za ulaganje ušteđenih sredstava. Financijska edukacija igra važnu ulogu u ovome procesu jer omogućuje štedišama da informirano i planski biraju ulaganja, naglasio je Gian Maria Gros-Pietro, predsjednik Intese Sanpaolo.

U sklopu međunarodne inicijative Umjetnost štednje, PBZ će tijekom listopada organizirati 72 radionice pod nazivom Djeca i štednja i Ti odlučuješ u kojima će sudjelovati 31 volonter iz banke i 20 osnovnih škola iz 9 gradova diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Opuzen, Slavonski Brod, Pazin, Osijek, Biograd, Kutina i Rijeka).

>>>Štedite na sve strane, isplati se imati više ‘kasica prasica’

Ova inicijativa također uključuje organizirani posjet 11 škola PBZ-ovom muzeju u Zagrebu, koji je posvećen povijesti novca i štednje te školske posjete u pet PBZ-ovih poslovnica. Događanje završava okruglim stolom o financijskoj pismenosti koji će se održati 31. listopada u prostorijama PBZ-a i na kojemu će sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske udruge banaka,  gosti iz škola i PBZ-ovi volonteri.

U navedenim aktivnostima koje organizira PBZ sudjelovat će više od 2.200 školske djece iz cijele Hrvatske.

 

- PBZ je s iznimnim zadovoljstvom prihvatio sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj inicijativi Intese Sanpaolo koja promiče vrijednosti štednje. Zabilježen je velik odaziv škola i naših djelatnika koji kao volonteri organiziraju radionice diljem zemlje te smo uvjereni da će se ove inicijative nastaviti i ubuduće, izjavio je Božo PRka, predsjednik Uprave PBZ-a.

Ignacio Jaquotot, direktor Sektora međunarodnih banaka supsidijara Intesa Sanpaolo, izjavio je da je oduševljen što se može podijeliti znanje o financijama i promicati kulturu štednje u zemljama u kojima posluju banke koje su dio Grupe Intesa Sanpaolo. Zahvaljujući brojnim inicijativama i edukacijskim aktivnostima koje je osmislio Muzej štednje, dobili smo priliku posvetiti posebnu pažnju mladim ljudima kroz sudjelovanje škola i obitelji.

Posvećivanje posebne pozornosti štednji nije nova zamisao. Ideja Svjetskog dana štednje začeta je 1924. u povijesnom sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde tijekom održavanja međunarodne konferencije. Otkad je prvi put organizirano 1925. godine, ovo su događanje svojim plakatima najavljivali neki od najvećih talijanskih dizajnera plakata ranog 20. stoljeća (Metlicovitz, Dudovich, Mazza, Bianchi, Corbella).

>>>HNB: Intesa Sanpaolo dobila suglasnost za stjecanje Veneto banke Zagreb

Upravljanje novcem i odluke koje donosimo u vezi s tim nipošto nisu beznačajne. Mnogi ljudi prilikom štednje i odlučivanja o tome koliko žele uštedjeti imaju poteškoća s planiranjem i odlučivanjem jer nisu dovoljno informirani.

Umjetnost štednje nudi dodatnu mogućnost da naučimo ili se prisjetimo nečega što bi nam moglo koristiti u svakodnevnom životu ili u trenucima ranjivosti pojedinaca, npr. kada su suočeni s nepredviđenim troškovima ili nedostatkom nužnih sredstava. U sklopu programa održat će se mnoga događanja za osnovnoškolce te odrasle i obitelji.

19. travanj 2024 19:19