Aktualno
StoryEditor

Umro je Fidel Castro

26. Studeni 2016.

U petak je u devedesetoj godini života preminuo kubanski revolucionarni vođa Fidel Castro koji je prije pola stoljeća izgradio komunističku državu na pragu Sjedinjenih Američkih Država. Naciju je o smrti dugogodišnjeg čelnika izvijestio njegov brat, Raul Castro.

- Večeras u 10.29 sati umro je vrhovni zapovjednik kubanske revolucije, Fidel Castro Ruz – rekao je brat pokojnika i dodao "uvijek naprijed, do pobjede".

Pragmatični karizmatik

Fidel Castro je osvojio vlast u revoluciji 1959., Kubom je vladao 49 godina sa snažnom karizmom i željeznom voljom, stvarajući državu pod vladavinom jedne partije koja je postala središnja figura Hladnog rata, podsjeća Reuters.

Revolucionara su demonizirali u susjednim Sjedinjenim Državama, ali je uživao štovanje brojnih ljevičara diljem svijeta, posebice kod socijalističkih lidera u Latinskoj Americi i Africi.

Castro je Kubu transformirao od igrališta za bogate Amerikance u simbol otpora Washingtonu. On je 1961. godine uspješno odolio Invaziji u Zaljevu svinja kojoj je kumovala CIA i preživio niz pokušaja atentata.

Njegovo savezništvo s Moskvom je 1962. godine iniciralo Kubansku krizu, 13-dnevno odmjeravanje sa Sjedinjenim Državama koje je svijet dovelo do ruba nuklearnog rata.

Castro je bio poznat po nošenju uniformi i pušenju cigara, proslavili su ga dugotrajni govori u kojima je često lupao šakom i svoju gorljivu retoriku usmjeravao na SAD.

04. svibanj 2024 15:00