Aktualno
StoryEditor

UN razvija svjetski registar za dronove zbog sigurnost u zračnom prometu

18. Travanj 2018.

Svjetske zrakoplovne kompanije podržavaju uspostavu UN-ova globalnog registra za dronove, jer su zabrinute zbog sve većeg broja bliskih susreta tih bespilotnih letjelica i putničkih zrakoplova, što ugrožava sigurnost u zračnom prometu, objavilo je u utorak njihovo udruženje.

Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA) podržalo je napore UN-ove agencije za zračni promet da se uspostavi takav registar, koji bi mogao također pomoći u praćenju broja incidenata u kojima sudjeluju dronovi i zrakoplovi, rekao je Rob Eagles, IATA-in direktor za menadžment infrastrukturom u zračnom prometu.

>>>PwC: Vrijednost dronova u energetskom i komunalnom sektoru doseže 9,46 milijardi dolara

Međunarodna organizacija za civilni zračni promet (ICAO) razvija registar u sklopu širih napora da se donesu zajednička pravila i omogući praćenje bespilotnih letjelica.

- Jedna od važnih stvari koju bismo željeli od registra je i kompilacija podataka koji će uključivati izvješća o incidentima i nesrećama, rekao je Eagles.

Broj bliskih susreta između dronova i zrakoplova u Britaniji više se nego utrostručio između 2015. i 2017. - prošle godine zabilježena su 92 incidenta.

Air New Zeland prošli je mjesec prijavio da je zrakoplov iz Tokija s 278 putnika i članova posade prošao pored drona na udaljenosti od samo pet metara prilikom slijetanja u Auckland.

>>>VIDEO: Facebook testirao dron za dostavu interneta

Jedinstveni registar omogućio bi vlastima identifikaciju i praćenje dronova, kao i njihovih operatora i vlasnika.

- Namjera je da se to uklopi u ICAO-ov registar za letjelice s posadom kako bi sektor imao jedinstvenu konsolidiranu mrežu registara, rekao je glasnogovornik ICAO-a Anthony Philibin.

Registrom letjelica s posadom upravlja Aviareto, joint venture grupe SITA iz Švicarske i irske vlade.

20. travanj 2024 07:44