Korona i biznis
05. veljača 2018.

UN: Trumpova porezna reforma može rezultirati ‘repatrijacijom‘ 2 bilijuna američkih dolara

Porezna reforma američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla bi vratiti 2 bilijuna američkih dolara u Sjedinjene Države kad američke tvrtke vrate novac iz stranih podružnica, objavljeno je u izvješću UN-a u ponedjeljak.

Okončavši poticaj za gomilanje gotova novca u inozemstvu mogao bi proizvesti stimulans u Sjedinjenim Državama, a Trump je rekao kako je porezna reforma zaslužna za investicijski plan Applea od 350 milijarda dolara.

>>>Trump je započeo ‘utrku prema dnu’ u korporativnom oporezivanju

"Sada je odlično vrijeme da se vaše tvrtke, vaša radna mjesta i vaša ulaganja vrate u Sjedinjene Države", rekao je Trump na Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu prošli mjesec.

Reforma okončava sustav u kojem tvrtke odgađaju porez na inozemnu zaradu dok se sredstva ne vrate u zemlju. Umjesto toga oni tretiraju tu zaradu  kao da se vraća u zemlju, s 8 posto poreza na nenovčanu imovinu i 15, 5 posto poreza na novčanu.

"Očekuje se da će ova mjera najznatnije i odmah utjecati na modele globalnih investicija", ustvrđuje se u izvješću UN-ove agencije za trgovinu i razvoj UNCTAD.

Dugoočekivana olakšica

Velike tvrtke dugo su čekale takvu poreznu olakšicu, a zadnju su dobile 2005. američkim zakonom o investiranju u domovini kojim se iz inozemstva u SAD vratilo 300 milijarda dolara, navodi se u izvješću.

>>>Deutsche Bank zaključio 2017. godinu s gubitkom

Otada američki zarada zadržana u inozemstvu porasla je na 3,2 bilijuna, polovicu američkih stranih izravnih ulaganja, s oko 2 bilijuna dolara u gotovini.

Najveće tvrtke koje gomilaju gotov novac u inozemstvu su u tehničkom sektoru - Apple, Microsoft, Cisco, Alphabet i Oracle drže 530 milijarda američkih dolara, četvrtinu ukupne svote, stoji u izvješću.

>>>Na Wall Streetu novi rekordi, u fokusu porezna reforma

Gotovo 40 posto novčanih sredstava smješteno je u Velikoj Britaniji ili njihovim karipskim offshore područjima poput Britanskih Djevičanskih otoka, kaže UNCTAD navodeći podatke agencije za ekonomske analize.

Čak ako novac nije bio uložen u materijalnu imovinu, njegovo povlačenje svejedno bi moglo imati makroekonomski učinak, rekao je Richard Bolwijn, zadužen za istraživanje investicija u UNCTAD-u.

>>>Trump povećao javni dug za grandioznih bilijun dolara

Taj će učinak uvelike ovisiti o tome kako reagiraju druge zemlje, i još uvijek postoje nesigurnosti kako će detalji poreznog zakona biti objašnjeni, a postoji i zabrinutost da bi se američkim reformama mogli prekršiti porezni ugovori i trgovinski propisi, stoji u izvješću UNCTAD-a.