Aktualno
StoryEditor

Unatoč jačanju kune, AD Plastik povećao neto dobit za više od 38 posto

26. Srpanj 2017.

AD Plastik grupa u prvom je polugodištu 2017. poslovala s neto dobiti od 38,9 milijuna kuna, što je za 38,3 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, pokazuje financijsko izvješće objavljeno u srijedu.

Kako se navodi u tom izvješću, rast neto dobiti među ostalim proizlazi iz smanjenja troškova financiranja, odnosno kamata na kredite te smanjenja kreditne zaduženosti na čemu se također intenzivno radilo posljednje dvije godine.

>>>Novi ‘deal’ s Volvom AD Plastiku donosi 22,8 milijuna eura

Poslovni prihodi te solinske grupe dosegnuli su 531,3 milijuna kuna, što je za 3,7 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Uprava ističe kako je rast prihoda ostvaren unatoč činjenici kako u ovoj godini bilježe daljnje jačanje kune u odnosu na euro, što negativno utječe na visinu ostvarenih poslovnih prihoda a samim time i ukupnih rezultata poslovanja grupe.

>>>Novim šestogodišnjim angažmanom za Ford, AD Plastik će uprihoditi 7,8 milijuna eura

Istodobno, napominju, u prvom polugodištu 2017. godine pozitivan utjecaj imalo je kretanje tečaja ruske rublje, iako je u posljednja dva mjeseca rublja ponovno slabila zbog pada cijene nafte.

Ističu i da se rezultat aktivnosti na troškovnoj efikasnosti ogleda u daljnjem rastu dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvarena EBITDA za prvih šest mjeseci 2017. godine iznosi 85,4 milijuna kuna, dok je EBITDA marža porasla je s lanjskih 14,64 na 16,07 posto.

Na tržištu EU i Srbije, točnije na lokacijama Solin i Zagreb u Hrvatskoj te na lokaciji Mladenovac u Srbiji, u prvom polugodištu realizirano je 391 milijun kuna poslovnih prihoda, što je 0,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U najvećoj mjeri to je posljedica znatnog jačanja kune u odnosu na euro.

>>>AD Plastik predlaže dividendu od 8,5 kuna, ovlaštenje za kupnju vlastitih dionica

Istodobno, značajno je porastao prihod s ruskog tržišta - za 18,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 140,3 milijuna kuna. Tako udio poslovnih prihoda s ruskog tržišta iznosi 26,44 posto u ukupnim poslovnim prihodima grupe.

To ukazuje na stabilizaciju ruskog tržišta, odnosno naznake njegovog oporavka, ocjenjuje se u izvješću te dodaje da pozitivan utjecaj na konsolidirane prihode s ruskog tržišta ima i jačanje rublje u odnosu na euro kod preračuna u kune u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

>>>AD Plastiku za nove tehnologije bojanja interijera dodijeljeno 19,6 milijuna bespovratnih kuna

Prodaja automobila na ruskom tržištu bilježi rast od 6 posto u prvom polugodištu 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a samo u lipnju zabilježen je rast od čak 15 posto, stoji u izvješću.

U izvješću se navodi i da su krajem drugog kvartala ove godine dogovoreni novi poslovi s poznatim kupcima Ford i Hella (Volvo) vrijedni više od 30 milijuna eura. Proizvodnja kreće u 2018. godini, a godišnji prihodi od ovih projekata u punoj godini proizvodnje će iznositi 7 milijuna eura.

19. travanj 2024 13:58