Aktualno
StoryEditor

UNESCO: Golf na Srđu mora biti najmanje 50 metara od ruba brda

04. Srpanj 2018.

Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a na svojem je 42. zasjedanju usvojio odluke o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika i dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, te je prihvaćena odluka o stanju konzervacije i daljnjim smjernicama vezano uz zaštitu univerzalnih vrijednosti područja NP Plitvička jezera.

Zasjedanju Odbora, koje se održalo u Manami u Bahreinu od 24. lipnja do 4. srpnja, nazočili su i predstavnici hrvatskog ministarstva kulture, pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i voditeljica Službe za UNESCO Rut Carek, a najvažnije točke o kojima se raspravljalo odnosile su se na Dubrovnik, Stećke-srednjovjekovne nadgrobne spomenike i Nacionalni park Plitvička jezera.

>>>Dubrovnik razmišlja o grijanju i hlađenju povijesne jezgre morskom vodom

Ministarstvo kulture je u proteklom razdoblju koordiniralo s Gradom Dubrovnikom i njegovim službama izradu cijelog niza stručnih podloga i dokumenata koji su sastavni dio cjelovitog Izvješća koje Ministarstvo kulture dostavilo radnim tijelima UNESCO-a uoči zasjedanja u Bahreinu.

Na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je 28. lipnja Odluka o Stanju konzervacije Starog Grada Dubrovnika u kojoj je navedeno da je Odbor zapazio pozitivne korake za popravak neprimjerenih intervencija na zidinama Staroga grada Dubrovnika tijekom 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća te primio informaciju o završetku pripremne faze izrade Plana upravljanja, stoji u priopćenju Ministarstva kulture.

Sukladno ICOMOS-ovim smjernicama Odbor je preporučio što hitniju izradu Plana upravljanja dobrom i kontaktnom zonom zajedno s izradom strategije turizma i upravljanja kruzerskim turizmom. Predmetna strategija turizma Grada Dubrovnika završena je i usvojena na Gradskom vijeću neposredno prije samog 42. zasjedanja Odbora, o čemu je Ministarstvo kulture izvijestilo  Centar za svjetsku baštinu. Odbor za svjetsku baštinu navodi da je sustav kanalizacije potrebno analizirati kroz projekt i eventualnu izradu Studije utjecaja na okoliš (HIA).

>>>Na UNESCO-ov popis baštine uvrštene zadarske zidine i tvrđava sv. Nikole

Nastavno na planove vezane uz izgradnju golf terena na Srđu, Odbor smatra da je projekt potrebno u cijelosti uskladiti s HIA-om te osigurati udaljenost golf terena najmanje 50 metara od ruba Srđa.

Odbor za svjetsku baštinu pozdravio je odluku o zaustavljanju projekta Komarda te odgodi gradnje projekta Bosanka 2, gdje će daljnja eventualna mogućnost gradnje biti preispitana kroz HIA-u.

Nakon posjeta Monitoring misije gradu Dubrovniku u studenom 2015. godine, a tijekom koje se raspravljalo o mogućem proširenju kontaktne zone, osnovana je Radna skupina koja je izradila prijedlog proširenja kontaktne zone kako bi se osigurala učinkovita zaštita i upravljanje kulturnim dobrom.  Ministarstvo kulture je sa svojim stručnim službama i cijelim timom stručnjaka zajedno s Gradom Dubrovnikom tijekom 2017. i 2018. radilo na izradi cjelovite dokumentacije buduće kontaktne zone koja je smanjena od prvotnog prijedloga reaktivne monitoring misije.

>>>UNESCO na popis svjetske baštine uvrstio španjolsku al-Azaharu

Temeljem izrađenih brojnih interdisciplinarnih podloga te analiza stanja utjecaja na baštinu, radna tijela UNESCO-a prihvatila su stručnu argumentaciju  i metodološki okvir koji je RH primijenila pri izradi sveobuhvatne tražene dokumentacije, te dala pozitivnu preporuku Odboru za svjetsku baštinu da prihvati predloženo proširenje kontaktne zone, što je Odbor i usvojio 2. srpnja.

Nadalje, na zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu usvojena je i odluka o predloženim koracima o stanju konzervacije dobra Stećci-srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koji su uspješno upisani kao multinacionalna nominacija na UNESCO-ov Popis 2016. godine.

Nastavno na preporuke Monitoring misije koja je 2017. godine posjetila Plitvička jezera, na zasjedanju Odbora prihvaćena je i odluka o stanju konzervacije i daljnjim smjernicama koje Republika Hrvatska mora poduzeti za sustavnu zaštitu iznimnih univerzalnih vrijednosti područja NP Plitvička jezera, dodaje se u priopćenju.

19. travanj 2024 18:50