Aktualno
StoryEditor

UNESCO: Hrvatske e-Škole među najboljima u svijetu

08. Ožujak 2018.

CARNET-ov pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" UNESCO je u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu proglasio jednim od 12 najboljih projekata u svijetu, priopćio je Carnet.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov projekt jednim od 12 najboljih u, kako ističu, konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja.

>>>IRIM i CARNet projektom digitalne pismenosti uvode 45.000 mikroračunala u osnovne škole

Nagrade su dodijeljene u srijedu u sjedištu UNESCO-a u Parizu, a kao predstavnice pilot projekta "e-Škole" dodjeli su nazočile pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj te pomoćnica ravnatelja CARNET-a za potporu obrazovanju Branka Vuk, koje su ujedno i predstavile projekt okupljenima na svečanosti.

- CARNET već dugi niz godina predano radi na informatizaciji obrazovnih ustanova i poticanju uporabe IKT-a u učenju i poučavanju kroz niz programa, aktivnosti i projekata, istaknula je Vuk dodavši kako je projekt "e-Škole" kruna tih napora.

>>>Novi micro:bitovi za sve učenike šestih razreda

Vuk smatra kako ovo priznanje pokazuje da su najbolja praksa i modeli koje provodi CARNET u sklopu pilot projekta "e-Škole" prepoznati na globalnoj razini te da je kvaliteta kreativnih načina uporabe IKT-a u obrazovanju iznimno važna. Nagrada "UNESCO King Hamad bin Isa Al-Khalifa" od 2005. godine prepoznaje inovativne načine uporabe novih tehnologija u širenju obrazovnih mogućnosti kroz pružanje pristupa kvalitetnoj naobrazbi te omogućavanje cjeloživotnoga učenja.

Nagradu financira Kraljevina Bahrein, a dodjeljuje se pojedincima i organizacijama koje provode izvrsne projekte s ciljem poboljšanja poučavanja i učenja u digitalnom dobu.

U sklopu dodjeljivanja nagrade međunarodni prosudbeni odbor bira dva najbolja projekta i deset finalista, a svake godine natjecanje ima i specifičnu temu. Za 2017. godinu tema je bila "Korištenje IKT-a u svrhu sveobuhvatnijeg pristupa kvalitetnom obrazovanju" te su posebno vrjednovani projekti čiji je cilj omogućiti približavanje visokokvalitetnog obrazovanja socio-ekonomskim skupinama u nepovoljnijem položaju.

20. travanj 2024 13:35