04. lipanj 2018.

UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, pregovara o spajanju sa Societe Generaleom

Najveća talijanska banka UniCredit, vlasnica Zagrebačke banke, ispituje mogućnost spajanja s francuskim Societe Generaleom, piše The Financial Times.

Izvršni direktor talijanske banke Jean-Pierre Mustier, nekadašnji direktor odjela za investicijsko bankarstvo u Societe Generaleu, bavi se tom idejom već nekoliko mjeseci, izvijestio je FT u nedjelju, pozivajući se na neimenovane izvore.

>>>Unicredit otpisao 80 posto udjela u fondu za dokapitalizaciju banaka

Iako nije bilo službenih kontakata, i direktori Societe Generalea razmatraju mogućnost povezivanja, dodaje FT.

Viši izvršni dužnosnici dvije banke naglašavaju da su planovi tek u povojima a zbog političkih previranja u Italiji itinerar početnog plana pomaknut je za 18 mjeseci, navodi se u izvješću.

>>>Unicredit zainteresiran za Commerzbanku

U francuskoj su banci u nedjelju u poruci dostavljenoj Reutersu elektronskom poštom opovrgnuli da se ‘na odboru raspravljalo o mogućem spajanju s UniCreditom‘.

U UniCreditu nisu željeli komentirati izvješće londonskog lista, napominjući da se njihov plan promjena u poslovanju ‘Transform 2019‘ temelji na ‘organskim pretpostavkama‘.

>>>EIF i UniCredit s novih 340 milijuna eura podupiru inovativne tvrtke

O spajanju Societe Generalea s UniCreditom špekulira se već neko vrijeme a odnedavno fokus nagađanja o preuzimanjima u europskom bankovnom sektoru preusmjerio se na njemački Commerzbank.

U studenom prošle godine izvršni direktor francuske banke Frederic Oudea kazao je da su male šanse za prekogranična spajanja banaka u Europi u idućim tromjesečjima. Dodao je ujedno da će nova trogodišnja poslovna strategija osigurati Societe Generaleu dobru poziciju za spajanja kada za to dođe vrijeme.