Aktualno
StoryEditor

Uniformirani učenici u Engleskoj ‘shvatili nepravdu‘, podigli bunu i obukli suknje

23. Lipanj 2017.

Deseci učenika u Isca akademiji u gradu Exeteru u Engleskoj podigli su bunu nakon što je škola naredila da nose duge hlače unatoč toplotnom valu, pa tako sada u znak protesta nose suknje. Nekolicina njih otišla je i korak dalje obrijavši noge, piše The Guardian.

U četvrtak ujutro, 30 dječaka, odjevenih u suknje koje su posudili od prijateljica i sestara, stiglo je na nastavu visoko uzdignutih glava.

Učenici su zbog temperatura koje prelaze 30 stupnjeva Celzijevih upitali učitelje za dopuštenje da umjesto dugih nose kratke hlače, što učitelji nisu dozvolili jer kratke hlače nisu dozvoljene od strane školske politike.

Ravnateljica spremna na dogovor

Dječaci su najprije se pobunili jer djevojke smiju dolaziti na nastavu u kraćim suknjama, na što im je škola odgovorila da i oni mogu slobodno nositi suknje ako to žele. Pobuna je započela u srijedu kada je nekoliko dječaka na nastavu obuklo suknje, a u četvrtak im se pridružilo još školskih kolega.

>>>Protivnici evolucije u Srbiji traže da se izučavanje ukine i u Banjoj Luci

Aimee Mitchell, ravnateljica, izjavila je da kratke hlače nisu dio dječačke uniforme, no s obzirom na ekstremno tople temperature spremna je u dogovoru s učenicima i njihovim roditeljima razmotriti mogućnosti promjene.

Ljetne uniforme nisu ‘ekonomične‘

Revolucija je skrenula pozornost medija diljem svijeta, a roditelji dječaka koji su započeli protest izuzetno su ponosni na njih. Objašnjavaju da djeca razumiju nepravdu s kojom su suočena, jer ako djevojke smiju nositi kratke suknje, a učiteljice sandale, nije u redu da dječaci moraju nositi duge hlače i zatvorene cipele.

Mnogi se pitaju što se dogodilo s ljetnim uniformama, pa je tako Matthew Easter, direktor dobavljača uniformi Trutex, kazao da su zbog ekonomičnosti ljetne uniforme prestale biti popularne. Na kraju su ravnatelji donijeli odluke o ukidanju ljetnih uniforma jer se one nose samo nekoliko tjedana u godini.

19. travanj 2024 03:33