Aktualno
StoryEditor

United Group: Preuzimanje Tele2 uznemirilo i telekome i televizije

09. Lipanj 2019.

Nakon što je Tele2 objavio da je prodao svoje poslovanje u Hrvatskoj za 220 milijuna eura United Groupu, najvećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Europi, postavlja se veliko pitanje hoće li regulatorne agencije u Hrvatskoj odobriti tu transakciju.

Nasuprot globalnom trendu da vlasnici telekoma budu ujedno vlasnici TV kanala, u Hrvatskoj to nije dopušteno. No zakon bi se uskoro trebao promijeniti, a United Group mogao bi tada dobiti odobrenje regulatora za akviziciju Tele2, što će biti bolno za sve njegove konkurente

Mijenja se zakon?

Naime, prema Zakonu o elektroničkim medijima koji je na snazi, operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija te pružatelj medijskih usluga. Konkretno to znači da ni telekomunikacijski operator ne može biti vlasnik televizije, a United Group u Hrvatskoj jest vlasnik Nove TV i N1 televizije.

Kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih regulatorima, sporni članak Zakona o elektroničkim medijima uvršten je samo kako bi se zaštitila pozicija hrvatske javne televizije, i to uglavnom zbog prijenosa sportskih sadržaja. Liderov izvor smatra da danas ne možemo ograničavati tržište takvim odredbama, to više što je globalni trend da vlasnici telekoma budu i vlasnici TV kanala.

– Odluka će ovisiti o promjenama Zakona o elektroničkim medijima koji će se, ako je vjerovati Ministarstvu kulture, mijenjati u trećem kvartalu ove godine. Te će promjene, nedvojbeno, ovisiti i o lobiranju interesnih skupina – tvrdi naš izvor blizak regulatorima.

Ni poznavatelji situacije u United Groupu ne žele javno komentirati ni akviziciju ni mogući ishod zbog odluke regulatora, no tvrde da su potencijalni novi vlasnici Tele2 Hrvatska svjesni da će regulatori biti najveći izazov u provedbi akvizicije.

– Pitanje je tumačenja nekih dijelova zakonskih odredbi i hoće li United Group u Hrvatskoj imati prijateljski start s telekomunikacijskim biznisom – otkrio je Lideru jedan od upućenih izvora.

Spektar usluga

Prema tom izvoru, bude li sve s akvizicijom proteklo glatko, United Group mogao bi biti zainteresiran i za, kako se već pisalo, akviziju Optime, koju Hrvatski Telekom mora prodati do kraja godine.

Izvor isto tako ističe da krajnji cilj vlasnika te kompanije nije ni Hrvatska ni balkansko tržište – nego izlazak na tržište EU. Telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura za Lider kaže da je s aspekta razvoja tržišnog natjecanja ulazak ozbiljnog igrača poput United Groupa u Hrvatsku vrlo važan i da svakako uznemiruje konkurenciju.

– Za zaključenje te transakcije i konzumaciju ugovora o preuzimanju Tele2 potrebna je suglasnost Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja uz mišljenje drugih tijela, zato vjerujem da bi oni kojima zaštita hrvatskih interesa nije na prvome mjestu mogli pokušavati pronaći način da opstruiraju tu transakciju. Budući da se AZTN, prema mojem mišljenju, u nekim prijašnjim slučajevima nije iskazao u zaštiti tržišnog natjecanja, bojim se protuzakonitog utjecaja na njegov rad kako bi se zaštitili interesi suprotni interesima hrvatskih građana i hrvatskoga gospodarstva – smatra Lubura.

Dodaje i to kako će United grupa poslovanje u našoj zemlji sigurno širiti i na nepokretne komunikacije kako bi mogla ponuditi spektar usluga, uključujući televizijske, te povezati mobilne i fiksne usluge, što je trend u industriji.

– To znači razvoj boljih usluga po povoljnijim cijenama, što će biti veoma bolno za konkurenciju premda bi donijelo najviše blagodati nama korisnicima. Zato, ako su nam hrvatski građani i gospodarstvo na prvome mjestu, svakako trebamo pozdraviti ulazak United Groupa na hrvatsko tržište – ističe Lubura.

Ako se United Groupu odobri to preuzimanje u Hrvatskoj, postat će najjači IPTV igrač u regiji. Kad je u pitanju domaće tržište, ako preuzme i Optimu (koja je vrijedna ponajviše zbog korisnika fiksne telefonije), u Hrvatskoj bi ušao u biznis fiksne i mobilne telefonije, satelitske televizije i IPTV-a, što bi bio kraj sadašnjeg duopola. To će najviše utjecati na Hrvatski Telekom, koji na našem tržištu još ima natprosječnu profitabilnost, ali, nedvojbeno, i na A1.

19. travanj 2024 19:28