Aktualno
StoryEditor

United Group: Provjeravamo je li zabrana preuzimanja Nove TV u skladu s europskim pravom

17. Studeni 2017.

Nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM) u utorak jednoglasno odlučilo da ne postoje zakonski uvjeti da Slovenia Broadband stekne 100 posto dionica društva Nova TV d.d. zbog nedopuštenosti koncentracije prema Zakonu o elektroničkim medijima, telekomunikacijska i medijska grupa United Group koja je zainteresirana za preuzimanje Nove TV, najavila je u četvrtak da će proučiti odluku Vijeća za elektroničke medije (VEM) o odbacivanju njihove prijave.

-Europski i lokalni pravni timovi United Group, koji su pripremili prijavu za ocjenu koncentracije, počeli su s proučavanjem odluke. To će prvenstveno biti rađeno iz perspektive je li odluka donesena u skladu s europskim načelom vladavine prava i jesu li se lokalni zakoni o medijima i zaštiti tržišnog natjecanja primijenili na nediskriminirajući način, istaknuo je u priopćenju United Group.

>>>Američki KKR najavio povećanje produkcije i ulaganja u sadržaj Nove TV

Također su naglasili da ako nije to u pitanju, istražit će sve mogućnosti pravnih lijekova. U priopćenju su naveli da je u svim ostalim državama članicama Europske unije dopušteno zajedničko vlasništvo pružatelja medijskih usluga i operatora uz posebne uvjete, istaknuvši i osnovno načelo razmjernosti EU-a, koje predviđa primjenu najmanje štetnih ograničenja tržišnog natjecanja i slobodnu uspostavu usluga.

- Pravni timovi nastojat će utvrditi kako, s obzirom na ograničen udio Totalne televizije na tržištu, može doći do ugrožavanja medijskog pluralizma, koji je jedini javno proklamirani politički cilj kojem se teži. U sljedećih pet godina Hrvatska može očekivati ​​sve veći prodor novih, globalnih pružatelja medijskog sadržaja. Ako se lokalni televizijski kanal želi natjecati s takvim novim snažnim sadržajem, bit će mu potreban snažan partner koji ima mogućnost dati potporu televizijskoj postaji u prilagodbi digitalnom dobu. Kao investitor, KKR je podržao više od 50 društava u Europi, a posebno se istaknuo u potpori lokalnim medijskim društvima da postanu konkurentne u novom digitalnom okruženju. KKR je devet godina bio vodeći investitor u njemačkom društvu ProSiebenSat.1 te je podržao razvoj i transformaciju društva u vodeće televizijsko društvo u zemlji, što je uključivalo i usluge Digital Entertainment i platformu Digital Ventures & Commerce, priopćio je United Group.

VEM: Ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje sto posto dionica Nove TV od strane Slovenia Broadbanda

S druge strane, objašnjavajući svoju odluku, VEM je istaknuo da je Slovenia Broadband S.a.r.l., koje je podnijelo prijavu, međunarodno holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi uključivo i na području Republike Hrvatske.

- Trgovačka društva pod kontrolom podnositelja prijave aktivna u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala na području Republike Hrvatske su ORLANDO KLINCI d.o.o., FIGHT CHANNEL d.o.o.,  ADRIA NEWS d.o.o. te TOTALNA TELEVIZIJA d.o.o. Zagreb. TOTALNA TELEVIZIJA d.o.o. je nesporno povezana osoba podnositelja prijave. Povezanost se u konkretnom slučaju očituje na način da je vlasnik podnositelja prijave trgovačko društvo United Media S.a.r.l., a isto društvo je konačni vlasnik trgovačkog društva Totalna televizija d.o.o. Zakonodavac je detaljnim uređivanjem pretpostavki povezanosti društava dao do znanja da povezanost osoba smatra važnim institutom u kontekstu propisa o zaštiti pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

>>>United Group preuzima medijski portfelj CME-a u Hrvatskoj i Sloveniji, uključujući Novu TV

U odluci VEM-a naglašeno je da se svi poduzetnici povezani zajedničkim kapitalom, kontrolom ili na drugi način u smislu odredaba Zakona o trgovačkim društvima smatraju jednim gospodarskim subjektom, a njihova povezanost procjenjuje se u smislu odredbe članka 53. ZEM-a. Zabrana iz čl. 61 ZEM ne temelji se na tržišnoj snazi, nego na nespojivosti uloge pružatelja medijskih usluga koji odabire i organizira medijski sadržaj s ulogom operatora koji pruža javnu uslugu prijenosa signala elektroničkim komunikacijskim mrežama ili daje na korištenje javnu komunikacijsku mrežu.

23. travanj 2024 19:46