Aktualno
StoryEditor

Upoznajte četiri mlade nasljednice koje uspješno upravljaju obiteljskim tvrtkama

08. Ožujak 2019.

Konferencija Budućnost obiteljskih tvrtki je završena s moćnim ženama koje su fantastičan primjer svih izjava i zaključaka koji su izvedeni na današnjoj konferenciji. Sve one su nasljednice koje uspješno upravljaju obiteljskim tvrtkama.

Petra Mesarić Horvat iz tvrtke IM COMP koja se bavi preradom i obradom stakla u uvodu je rekla kako nije mislila da će raditi u obiteljskoj tvrtki, baš kao i ostale sudionice panela.

- Završila sam ekonomiju pa sam često za projekte i seminare na fakultetu uzimala obiteljsku tvrtku kao radni primjer pa sam putem toga zapravo polako naučila i ušla u tvrtku. Iako su me roditelji cijelo vrijeme pripremali za tu ulogu u tvrtki, iznenadilo ih je kad sam u nekom trenutku počela za to pokazivati interes – rekla je Mesarić Horvat i dodala da je prije obiteljske tvrtke radila u jednoj drugoj firmi kako bi stekla potrebno iskustvo.

- Moja obitelj nikad nije očekivala da ću se priključiti obiteljskoj tvrtki, svi su mislili da ću krenuti modnim vodama jer mi je mama dizajnerica. Ipak, nakon završetka fakulteta odlučila sam se za posao u SPAR-u kao pripravnik, ali sam nakon dvije godine ipak završila u obiteljskoj firmi. Htjela sam raditi na mjestu gdje se mogu baviti cijelim sustavom, a ne samo djelićem poslovanja – kazala je Barbara Vuković iz tvrtke Metal Product, koja ima 30-ogodišnju tradiciju proizvodnje metala.

Druga generacija tvrtke CARTA koja se bavi proizvodnjom vreća za prehrambenu, poljoprivrednu i građevinsku industriju je Vedrana Tomljenović.

- Mi smo još uvijek mlada tvrtka, tek sedam godina imamo vlastitu proizvodnju. Od prvog dana poslovanja sam uključena u sve procese poslovanja, što mi predstavlja veliko zadovoljstvo – rekla je Tomljenović.

Još jedna pripadnica druge generacije u obiteljskoj tvrtki je i Ana Bilić iz poliklinike Bilić Vision, koja radi kao direktorica marketinga u poliklinici.

- Birala sam između dizajna i ekonomije i na nagovor mame sam se odlučila za ekonomiju jer je puno širi opseg djelovanja i moram reći da nisam pogriješila – rekla je Ana Bilić. Dolaskom u tvrtku okrenula se digitalnom marketingu pa danas više od 50 posto pacijenta dolazi do njih putem digitalnih kanala.

Sve sudionice panela su se složile kako je za obitelj teško raditi, ali da im to svima ipak predstavlja veliko zadovoljstvo. Također, kazale su kako je teško odvojiti poslovni i obiteljski život, ali da se ipak snalaze, jer ‘obitelj je obitelj‘.

Sve one su nove generacije koje tek dolaze, sve su mlade, pune znanja i sve su došavši na svoje nove pozicije u obiteljske tvrtke te tvrtke na neki način i unaprijedile. Sve one pokazuju da mlada i stara škola mogu zajedno. S jedne strane iskustvo s druge mladost i teško se može pogriješiti.

18. travanj 2024 09:20