Aktualno
StoryEditor

Uprava Dalekovoda: Zahtjevi sindikata nerealni i dugoročno neodrživi

13. Ožujak 2018.

Uprava Dalekovod proizvodnje u utorak je, u povodu štrajka radnika nakon neuspjelih pregovora o novom kolektivnom ugovoru, priopćila da su zahtjevi sindikata u procesu pregovora i mirenja bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije.

Uprava u priopćenju ističe da je u tijeku restrukturiranje tog metaloprerađivačkog poduzeća, koje kao samostalna tvrtka s 580 zaposlenih u ukupnim prihodima od prodaje Dalekovod grupe sudjeluje s 19 posto. Restrukturiranje se, tvrdi Uprava, provodi s ciljem optimizacije proizvodnih procesa i osiguravanja konkurentnije pozicije na svjetskom tržištu, na kojem Dalekovod kao grupacija već duže vrijeme postiže vrlo dobre rezultate.

>>> VIDEO: Sindikat u Dalekovod proizvodnji najavio štrajk

"Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima kompanije. Prema provedenom istraživanju, prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, odnosno veća je u prosjeku oko 20 posto od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti. Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje, učinkovitost i rezultati svakog pojedinog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok najugroženije skupine radnika i njihova primanja ostaju zaštićena", stoji u priopćenju.

Uprava objašnjava i da se ukida dodatak na staž od 0,5 posto po godini, da se vrijednost boda smanjuje za 2,1 posto, ali se uvodi varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu nadoknaditi i nadmašiti.

Naglašava se i da je menadžmentu tvrtke već osjetnije smanjena plaća, ali i da se ostala prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, poput božićnica i regresa ne ukidaju, već je njihova isplata također vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA-e.

>>>Dalekovodu posao u Norveškoj vrijedan više od 50 milijuna eura

"Zahtjevi Sindikata Dalekovod proizvodnje, koji jedini od uključenih strana podržava štrajk, u procesu pregovora i mirenja bili su nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku. Samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije i čuva radna mjesta zaposlenih uz potencijal za rast u budućnosti, do kojeg može doći isključivo suradnjom radnika, socijalnih partnera i Uprave do ispunjenja zajedničkih ciljeva", zaključuje Uprava.

Štrajk u Dalekovod proizvodnji, nakon neuspjelih pregovora s novoimenovanim predsjednikom uprave Gordanom Kolakom o novom kolektivnom ugovoru i mirenja pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, najavljen je za danas, a trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata Dalekovod proizvodnje.

17. travanj 2024 21:36