Aktualno
StoryEditor

Uprava Đure Đakovića predlaže odustanak od dokapitalizacije

22. Studeni 2018.

Uprava Đuro Đaković Grupe predlaže stavljanje van snage odluke o povećanju temeljnog kapitala, te predlaže da se potrebna sredstva namaknu iz kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 95 milijuna kuna.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, glavnoj skupštini se predlaže odluka o stavljanju van snage odluka donesenih na glavnoj skupštini, koja je održana 29. lipnja ove godine. Tada je predviđena dokapitalizacija za najviše 100 milijuna kuna.

>>>Đuro Đaković grupacija smanjila gubitak

Nakon donošenja te odluke, prema prijedlogu Uprave proveo bi se proces u kojem bi se potrebni kapital privremeno supstiuiralo kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 95 milijuna kuna.

Ugovor o kreditu Đuro Đaković Grupa i HBOR zaključilil su 22. listopada.

Lipanjska odluka o povećanju temeljnog kapitala donesena je s ciljem prikupljanja potrebnog iznosa kapitala za poboljšanje ključnih bilančnih indeksa društva, stvaranje potrebnih pozitivnih efekata za nastavak poslovanja i razvoj, optimiziranje postojeće razine duga te pravovremeno popravljanje financijske pozicije.

U objavi se navodi da nema uvjeta za provedbu odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala.

Vlada je na sjednici početkom listopada Đuro Đaković Grupi dala suglasnost za kreditno zaduženje od 95 milijuna kuna i državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za to kreditno zaduženje, radi provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga.

Time je bilo predviđeno da Đuro Đaković dobije od HBOR-a kredit od 95 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Vlada je dala i jamstvo u korist HBOR-a u visini od 76 milijuna kuna, što predstavlja 80 posto iznosa kredita, a bilo je predviđeno da Đuro Đaković pokrije ostatak jamstva iz vlastitog kolaterala.

>>>Novi posao za Đuro Đaković Specijalna vozila vrijedan 127,2 milijuna kuna

Kako je tada izvijestio ministar financija Zdravko Marić, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je dostavilo Ministarstvu financija zahtjev te slavonskobrodske tvrtke za donošenje tih odluka.

"Da bi se osiguralo da svi do sada pozitivni učinci konsolidacije društva imaju svoj nastavak i u budućnosti, a sve s ciljem postizanja održivog modela poslovanja, nužno je započete procese dovesti do kraja. Prvi korak u realizaciji navedenog omogućilo bi se kroz korištenje predmetnog državnog jamstva", kazao je tada Marić.

03. svibanj 2024 16:35