12. siječanj 2018.

Uprava Jadrana: Udruga vjerovnika bivših radnika iznosi netočne informacije

Uprava Jadrana reagirala je na tekst ‘Udruga vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana za brzu privatizaciju i novu Upravu’ navodeći kako je u njemu iznesen ‘cijeli niz netočnih informacija kao i neutemeljenih i utuživih optužbi‘. Demanti prenosimo u cijelosti:

Budući da Hina nije pružila priliku odgovora prozvanoj strani niti kontaktirala nadležne državne institucije, a isto tako Hina nije našla za shodno da pruži priliku jednom od sindikata koji djeluju u Jadranu d.d. pa da makar oni iznesu svoje viđenje stanja o spornim navodima, stoga prema Zakonu o medijima tražimo objavu ovog zahtjeva u cijelosti.

>>> Jadran: Ne znamo tko su članovi Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara

Istovremeno izražavamo duboko žaljenje i razočaranje što su na javnom medijskom servisu kakva je Hina grubo prekršeni osnovni postulati novinarske struke: objektivno i uravnoteženo izvještavanje te provjera istinitosti i izvora informacija. Ovo je posebno važno kad se nekog poimenice proziva, a Hinin servis u ovom konkretnom slučaju daje prostor osobi koja difamira, a da pritom difamiranom uskraćuje pravo da kaže bilo što u svoju obranu.

Iskreno nas začuđuje tolika vjera Hine u navode samo jednog izvora koji nikad nije nikome otkrio niti pokazao koga on ustvari predstavlja i tko su članovi te famozne udruge koja već duže vrijeme sustavno i bez ikakvih vjerodostojnih argumenta zatrpava medije polučinjenicama i neistinama. Sam razlog zbog kojih g. Vukelić to čini nije nam poznat niti želimo ulaziti u korijene njegovih motiva koji se možda i mogu pronaći u činjenici da se radi o bivšem zaposleniku koji je tražio ponovno zaposlenje u Jadranu 2014. godine, ali nažalost ne kvalitetom svojih kompetencija i stečenog iskustva već drugim metodama. No, ono što je činjenično nedvojbeno je kako smo kao tvrtka više puta inicirali razgovor s g. Vukelićem te pokušali saznati koga on ustvari zastupa i tko su stvarni članovi njegove Udruge te za koga i čiji račun on tako ‘marljivo radi.’

>>> Vjerovnici i mali dioničari Jadrana za brzu privatizaciju i novu Upravu

Notorna je pak činjenica kako je u stečajnom postupku više od 800 sadašnjih i bivših radnika namireno kroz stečajni plan, isplaćeno im je 30,5 milijuna kuna u novcu dvije godine prije roka zadanog od strane Trgovačkog suda u čemu smo imali podršku i sindikata, te stoga smatramo da poluinformacije i objede koje iznosi g. Vukelić imaju za cilj naštetiti tvrtki Jadran i njenom budućem razvoju.

Do dana današnjeg g. Vukelić nije dostavio niti dokazao članstvo niti jednim imenom ne samo na naš zahtjev nego i na zahtjev Vaših kolega novinara što je vidljivo iz promemorija koje dostavljamo u privitku. Jednako tako koristimo priliku da istaknemo da sam ja kao predsjednik uprave Jadran d.d., ali u svoje osobno ime tokom 2017. godine podnio nekoliko tužbi protiv navedene Udruge i njenog predsjednika Marija Vukelića radi povrede časti i ugleda koje dostavljamo u prilogu (Tužba 1, Tužba 2, Tužba 3). Isto tako Vam želimo demantirati opetovano ponavljanu ‘opravdanu sumnju’ kako nisam imao uvjete prilikom izbora za mjesto predsjednika Uprave Jadrana. Osim što g. Vukelić vjeruje da će bezbroj puta ponovljena neistina postati stvarnost ta optužba nema utemeljenje ni u jednoj njegovoj tvrdnji, osim da je taj postupak u tijeku o kojem, zanimljivo, zna više od nas samih. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao i Centar za restrukturiranje te Nadzorni odbor Jadrana d.d. su dali svoje mišljenje o tom slučaju i tako demantirali insinuacije g. Vukelića, a naše odvjetničko društvo je dalo svoje mišljenje čiju kopiju također dostavljamo u prilogu.

>>> Dionice crikveničkog Jadrana od srijede ponovno za Zagrebačkoj burzi

Također, Uprava Jadrana d.d. je u nekoliko navrata predlagala nagodbu o kojoj g. Vukelić govori kao nepostojećoj, međutim uvjeti te nagodbe nisu prihvaćeni, što je vidljivo iz promemorija koje dostavljamo u privitku.

Nakon svih ovih godina u kojima je Jadran prošao put od tužnog i žalosnog slučaja do tvrtke koja redovito isplaćuje plaće, razvija se, štiti i školuje svoje radnike, trebalo bi se zapitati zašto nečije osobno nezadovoljstvo dobiva toliki i takav medijski prostor bez osnovne provjere relevantnosti izvora i njegovih tvrdnji, te što je stvarni motiv njegovih istupa.

Za razliku od famozne Udruge naših više od 500 radnika i sezonaca mogu osobno potvrditi kako i na koji način  se posluje u Jadranu, kako se odnosimo prema našim radnicima, te kolika je razina povjerenja i poštovanja koje smo međusobno izgradili u proteklim godinama u kojima smo svi zajedno imali samo jedan cilj – dignuti Jadran iz mrtvih.

Novinarima ne bi smio biti problem - prema postulatima struke - provjeriti (dez)informacije i optužbe koje g. Vukelić širi medijskim prostorom i to baš u poslovno najosjetljivijem trenutku za tvrtku Jadran: u trenutku kad su dionice uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze, a svi mi zajedno (radnici, država i Uprava) snažno navijamo za uspješno okončanje privatizacijskog postupka. Nije nevažno napomenuti da je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, čiji je g. Vukelić nekada bio član, više puta upozoravao g. Vukelića da svojim istupima nanosi štetu Jadranu i svim njegovim zaposlenicima što je vrlo lako provjerljivo i javno dostupno.

Sindikalistica gđa. Marina Cvitić više puta je branila svoje članove o čemu svjedoče i ovi linkovi:

Sikd.hr

Ne ulazeći u razloge vjerovničkog protivljenja Veneto banke, predstavnici SIK-a osporili su bivšem sindikalcu Mariju Vukeliću da govori u ime radnika i Sindikata te osudili njegovo ponašanje i pritužbu kojom potiče odugovlačenje isplate potraživanja što zasigurno u ovim teškim vremenima ne ide u korist radnika.“

"Predstavnici SIK-a javno su pozvali Marija Vukelića i njegove istomišljenike da odgovornost pretpostave emocijama i objektivnim osobnim razočarenjima i da ne posežu za pritužbama. "

Crikva.hr

"Gospodin Vukelić, u svojim medijskim istupima kao predsjednik Udruge vjerovnika bivših radnika Jadrana, učestalo i opetovano širi dezinformacije, čime čini štetu Jadranu i svim radnicima, kako sadašnjim tako i bivšim. Njegovo je pravo da se brine za interese svojih članova, odnosno članova Udruge vjerovnika, u cilju namirenja njihovih dugovanja. Govorimo, njihovih dugovanja jer gospodin Vukelić je svoja dugovanja namirio, kao i svi sadašnji i gotovo svi bivši radnici pa nam nije jasno koji su to bivši radnici-vjerovnici koji su ga opunomoćili da štiti njihove interese. Međutim, nećemo kalkulirati za čiji račun radi, ali ne želimo da širi dezinformacije, stvara zbunjenost i uznemirenost među radnicima. Radnicima Jadrana dosta je politikanstva. Dosta im je da budu "slučaj" i da netko i onda kad nije slučaj želi od Jadrana ponovno napraviti "slučaj" s kojim će se baviti političari i dušebrižnici. “

Nadalje, vjerodostojnost financijskih pokazatelja poslovanja te investicijskog ciklusa Jadrana koje g. Vukelić također lakonski i ‘superiorno’ dovodi u pitanje, najbolje i najobjektivnije demantiraju nadležne institucije koje gotovo svakodnevno kontroliraju poslovanje Jadrana te neovisni međunarodni i domaći revizori, Nadzorni odbor te sva zainteresirana javnost koja prati Jadran, a da podsjetimo, do prije godinu dana nad poslovanjem Jadrana je nadzor obavljao i stečajni upravitelj u ime Trgovačkog suda u Rijeci. Da je riječ o problematičnim podacima i poslovanju, Trgovački sud sigurno ne bi zaključio nadzor na poslovanjem, HANFA ne bi dala odobrenje za prospekt uvrštenja, a na kraju krajeva niti bi dionice Jadrana prije samo nekoliko dana bile uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke. Uzeti Vukelićeve financijske procjene kao gotove činjenice ne vrijeđa samo naš rad i rad svih financijskih institucija nego predstavlja ozbiljno zanemarivanje osnova novinarske etike.

Zašto se priopćenje g. Vukelića pojavljuje u ovom, za nas i naše radnike, toliko važnom trenutku niti znamo niti imamo kapaciteta, a ni vremena otkrivati. Za koga ili za čiji račun radi ne znamo, ali da pokušava ugroziti dobrobit ne samo Jadrana nego i cijele lokalne zajednice to je svima u našem gradu već odavno jasno.