Aktualno
StoryEditor

Uprava Uljanika: Namjenski smo trošili jamstva

26. Listopad 2018.

Uprava Uljanika u petak je priopćila kako su sredstva osigurana državnim jamstvima u tom brodogradilištu korištena namjenski, isključivo za brodogradnju i brodograđevni proces.

"S obzirom na to da se u pojedine medije plasiraju teze o nenamjenskom korištenju državnih jamstava na način da se insinuira kontekst korištenja sredstava i za druge namjene van brodogradilišta, Uprava Uljanika investicijskoj i ukupnoj javnosti potvrđuje da su se sva sredstva osigurana državnim jamstvima koristila isključivo za osnovnu djelatnost Uljanika - brodogradnju, te brodograđevni proces u cjelini", kaže se u priopćenju.

Dodaje se kako je prilikom svakog zahtjeva za izdavanjem jamstava nadležnim državnim tijelima za praćenje brodogradnje dostavljena sva potrebna dokumentacija i financijska izvješća.

Nakon dostave izmijenjenog programa restrukturiranja, u tijeku je usuglašavanje s obzirom na to da je aktiviran dio jamstava, napominje se u priopćenju.

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je na sjednici Vlade kazao da je od 2010. do rujna 2018. ukupno Uljanik grupi izdano 7,5 milijardi kuna jamstava, od čega je aktivno 4,29 milijardi.

Dodao je da se, prema podacima Uljanik grupe i brodograđevne industrije Jadranbrod, može vidjeti da gradnja velikog broja brodova nije ni započeta, ali su sredstva utrošena za njihovu gradnju. Iz podataka proizlazi da sredstva u visini od 1,07 milijardi kuna, za koja su izdana državna jamstva u ukupnom iznosu od 855,96 milijuna kuna, nisu utrošena za izgradnju tih brodova.

Marić je u četvrtak u Dubrovniku odgovarajući na niz pitanja u Uljaniku uz ostalo podsjetio je da je ukupan iznos aktivnih jamstava 4,3 milijarde kuna, a Ministarstvo procjenjuje da će obveze države prema protestiranim jamstvima za Uljanik do kraja godine iznositi najmanje 2,5 milijardi kuna.

Uz ostalo je najavio da će se u podmirenje obveza po državnim jamstvima za Uljanik krenuti kratkoročnim zaduženjem.

18. travanj 2024 21:01