Aktualno
StoryEditor

Urušila se dionica Leda, Crobexi u minusu

03. Studeni 2017.

Na Zagrebačkoj burzi u petak do podneva Crobexi su potonuli oko jedan posto, uz visok promet, pri čemu je u fokusu investitora dionica Leda, koja je zabilježila najveći pad cijene, za više od 80 posto.

Crobex indeks bio je oko podneva na gubitku 1 posto, na 1.846 bodova, a Crobex10 za 0,9 posto, na 1.084 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7 milijuna kuna, što je otprilike 4,3 milijuna više nego u isto doba prethodnog trgovinskog dana.

"Nakon što su investitori zadnjih tjedana više bili usmjereni na objave kvartalnih financijskih izvještaja kompanija, danas je u fokusu ponovni početak trgovanja dionicama kompanija iz sastava koncerna Agrokor", kaže Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Z. Marić o održivosti Agrokora: Konzum je najveći izazov

Među većim gubitnicama su i dionice Granolia, s padom cijene za 8,9 posto, i Đuro Đaković grupe za 6,5 posto.

U fokusu ulagača bit će danas dionice kompanija iz sastava Agrokora, kojima se nije trgovalo od kraja travnja, kada je Agrokor Grupa poručila da bi moglo biti potencijalnih pogrešaka u financijskim izvješćima Grupe i da se ulagači ne oslanjaju na njena financijska izvješća iz prošlosti.

>>>Todorić o planu održivosti Agrokora: Smanji vrijednost pa tvrtke i imovinu prodaj u bescjenje

Jutros su, pak, prije početka trgovanja na Burzi tvrtke iz sastava Agrokora izvijestile investicijsku javnost o korporativnim jamstvima vrijednima više milijardi kuna, koja su dale kao osiguranje za obveze Agrokora, a koje su dospjele na naplatu 9. travnja.

Trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora - Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka – nastavljeno je jutros jer su se, kako je u četvrtak priopćila Zagrebačka burza, stekli uvjeti za nastavak trgovanja, s obzirom da su te kompanije objavile godišnja izvješća za 2016. i prve rezultate u 2017.

>>>Nenad Bakić povećao udjel u Đuro Đaković Grupi, postao vlasnikom 18,8 posto kompanije

Dionicama Leda trgovat će se u modalitetu kontinuirane trgovine, dok će se dionicama Belja, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka trgovati u modalitetu dražbe, priopćila je jučer burza.

Zbog krize u Agrokoru, od početka godine pa do kraja travnja, cijene dionica Jamnice, Leda, Belja, Vupika i Zvijezde potonule su više od 50 posto.

25. travanj 2024 06:16