Aktualno
StoryEditor

Usamljeni predsjednici: Rat za Hrvatske ceste i za Hrvatski nogometni savez

21. Kolovoz 2019.

Položaj ‘prvog među jednakima‘ u raznim kolektivnim tijelima najčešće je ugodan, pogotovu ako je ‘prvi‘ sam složio svoju ekipu, pa se onda odluke donose jednoglasno, eventualno s kakvom akademskom raspravom oko detalja.

No, svjedoci smo dviju paralelnih pobuna u kolektivnim tijelima – u nogometnom savezu i u Hrvatskim cestama. Šef HNS-a Davor Šuker ostao je usamljen u pokušaju da smjeni izbornika mlade reprezentacije Nenada Gračana zbog neuspjeha na europskom prvenstvu. Svih 12 članova Izvršnog odbora usprotivilo se tom prijedlogu, iako je to bio jedan od rijetkih logičnih poteza predsjednika HNS-a.

S nešto manje medijske pompe, Večernji list otkrio je sukob u Upravi Hrvatskih cesta. I tu je ‘prvi‘, predsjednik Uprave Josip Škorić, ostao sam protiv ostala tri člana – Alena Leverića, Senka Bošnjaka i Nikše Konjevoda. Trojac zamjera Škoriću natječaj o izvođaču radova za izgradnju dijela obilaznice Omiša, na koji se javio samo Strabag.

Članovi uprave drže spornim uvjete za most na omiškoj obilaznici i sumnjaju da je natječaj namješten. Sporno im je i angažiranje tvrtke Snaga ideje za konzultantske poslove vezane za pripremu tog natječaja, kao i natječaj za izgradnju državne ceste 403.

Tvrtku Snaga ideje osnovala je 2016. Željka Gomuzak Anić, koja je ujedno i direktorica. Ranije se bavila socijalnim radom – u Centru Sunce, a do pred kraj prošle godine bila je direktorica u tvrtki Bernardica s vama, u vlasništvu Bernardice Juretić Rožman, nekad poznatije kao sestra Bernardica.

S druge strane, Škorić smatra da se tri člana uprave žele uplitati u rad povjerenstva koje donosi odluke o odabiru na nadmetanjima, a da on kao predsjednik uprave samo potpisuje te odluke.

I, što sad? Nogometaši tvrde da neće smjenjivati predsjednika. Bila je to, dakle, samo pokazna vježba, kako bi i Šuker napokon shvatio da nije pravi gazda u nogometu, i da se ne treba zamarati kompliciranim odlukama.

Nešto je drugačija situacija u Hrvatskim cestama. Tamo se čeka da ‘pravi gazda‘ resora, ministar Oleg Butković presudi, najvjerojatnije nekom smjenom. Još se ne zna hoće li na kraju nastradati predsjednik Uprave ili ostala tri člana. A pritom nisu nevažni ni njihovi stranački dresovi: Škorić i Konjevod su HDZ-ovi kadrovi, Leverić HNS-ov, a Bošnjak HSLS-ov.

19. travanj 2024 18:36