Aktualno
StoryEditor

Uskok u akciji: U Ministarstvu graditeljstva uhićen načelnik pravne službe Bienenfeld

17. Travanj 2019.

U antikorupcijskoj akciji koja se, po neslužbenim podacima, provodi na zagrebačkom i splitskom području policija je u utorak poslijepodne ušla u Ministarstvo graditeljstva i pretražila ured načelnika sektora za pravne poslove Josipa Bienenfelda, javlja Hina.

Prema pisanju Jutarnjeg lista nekoliko je osoba uhićeno zbog primanja mita, a među njima je navodno i Bienenfeld.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir kazao je za RTL da nema "previše saznanja" te da mu nije poznato što je policija tražila.

"Ne znamo ni za što se tereti našeg službenika, nego samo da su bili predstavnici organa istrage kod nas. Tražili su pristup njegovim prostorijama. Ne mogu vam reći koju dokumentaciju su tražili", rekao je Uhlir.

Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list je objavio da je Bienenfeld uhićen u prostorijama ministarstva zbog primanja mita od nekoliko osoba s područja Dalmacije.

Isti je dnevnik u svom tiskanom izdanju u srijedu objavio kako je Bienefeld uhićen zbog sumnji da je u zamjenu za mito sam dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja taj upit pozitivno ocijenio i izdao mišljenje za legalizaciju tog objekta.

S Bienenfeldom su uhićeni i pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je prije radio kao inspektor u spomenutom ministarstvu, te poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica, član Uprave tvrtke Špinut koja je sagradila hotel i bivši čelnik Hypo banke. Svi su oni navodno sudjelovali u akciji legalizacije 55 kvadratnih metara hotela koji nije mogao dobiti uporabnu dozvolu.

PNUSKOK je u utorak po nalogu USKOK-a pretražio više prostorija i stanova na području Hrvatske, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, u Zagrebu i Splitu, a sve u sklopu zajedničke akcije. Pretraženi su i uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu, u Ulici Republike Austrije 14.

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš poznaje Bienenfelda ali, kaže, ‘očito ne znate uvijek sve do kraja‘:

- Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove - rekla je za Jutarnji Mrak-Taritaš.

17. travanj 2024 02:01