Aktualno
StoryEditor

Uskoro okrugli stol Compliance – garant sigurnog poslovanja

02. Rujan 2019.

Što je ‘compliance‘ i zašto je važan? Za velike kompanije to je jasno. Usklađenost poslovanja je važan dio aktivnosti s kojima se svaka kompanija mora baviti. Kada se priča o usklađenosti poslovanja misli se o usklađenosti s vanjskim propisima do usklađenosti s internim pravilima i postupcima. Na kraju i svrha korporacijskog programa usklađivanja je zaštita organizacije.

Od početka iduće godine svaka će kompanija s većinskim državnim vlasništvom morat će imati osobu zaduženu za usklađenost – takozvanog compliance officera (CO). Funkcija CO-a u velikim kompanijama nije novost u realnom sektoru, osobito u modernim kompanijama zapadnog svijeta, a shvaćanje njegove važnosti sve prodire i u hrvatske tvrtke. Štoviše, neki govore da će postojanje CO-a u kompanijama uskoro dobiti razinu kakvu ima GDPR.

U svrhu boljeg shvaćanja compliancea i uloge CO-a, Institut za Compliance, criminal compliance i anti money laundering (ICCrA) i Lider 19. rujna organiziraju panel raspravu ‘Compliance – garant sigurnog poslovanja‘ koja će se održati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Uz predavanja koja će održati mr. sc. Davor Iljkić, predsjednik i osnivač Instituta za Compliance, criminal compliance i anti money laundering (ICCrA), zatim Drago Kos, predsjednik radne skupine za antikorupciju pri OECD, te Ferenc Biro iz tvrtke Ernst & Young. Održat će se i okrugli stol kojemu će biti cilj proširiti ovu praksu u hrvatskom gospodarstvu. Na okruglom stolu će uz uvodne predavače sudjelovati i Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sugobu interesa, Sunčanica Skupnjak Kapić, glavna tajnica Međunarodne gospodarske komore pri HGK, dr. sc. Damir Novotny, T&MC Group i Zorica Palac iz EY Odjela za forenzičke usluge. Namjera je osvijestiti nužnost implementacije compliance-a i zakonodavnog reguliranja kao instituta i jamca urednog gospodarskog poslovanja. Također, na okruglom stolu će se detektirati koliko compliance ima uporišta u hrvatskom nacionalnom zakonodavstvu te kako se primjenjuje u domaćim kompanijama. Također će se predstaviti uloga i dužnost Compliance Officera, kako efikasno implementirati compliance program, ključne značajke i budućnost compliance-a kroz korištenje naprednih alata.

Program je prvenstveno namijenjen stručnjacima koji se bave compliance-om, risk managerima, audit specijalistima, pravnicima i svima koji žele uvesti ovaj učinkoviti alat u svoje poslovanje, a sudjelovanje na okruglom stolu je besplatno ali uz obaveznu registraciju.

Ne propustite priliku i prijavite se na besplatni panel Compliance – garant sigurnog poslovanja

20. travanj 2024 17:10