Aktualno
StoryEditor

Uskoro počinje međunarodna konferencija o javnoj nabavi u Jahorini

16. Studeni 2023.
Sanja Badrov Ranić

Najznačajnija konferencija o javnoj nabavi u ovom dijelu Europe održava se 27. i 28. studenog 2023. u Ski resortu Jahorina u Bosni i Hercegovini. Jahorina je kao turistička lokacija trenutno jedan od najekspanzivnijih poslovnih projekata.

Najutjecajniji europski stručnjaci (profesor Christopher Bovis sa Sveučilišta Hull, profesor Gustavo Piga sa Sveučilišta Tor Vergata iz Rima,  profesor Roberto Caranta sa Sveučilišta u Torinu, ugledna sutkinja Karin Schnabl sa Upravnog suda u Grazu),  profesori sa sveučilišta u Sarajevu i Beogradu, istaknuti međunarodni stručnjaci iz Hrvatske (Goran Matešić, Sanja Badrov Ranić, Danijela Pažur Ivančić), Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Srbije i Bosne i Hercegovine raspravljati će,  prezentirati i odgovarati na pitanja na temu: Smjerovi razvoja javne nabave u EU i u nacionalnim zakonodavstvima.

Prezentacije najaktualnijih pitanja razvoja javne nabave u EU obuhvatiti će, između ostalih, temu predstojeće digitalne transformacije javne nabave kroz uvođenje jedinstvenih e-Obrazaca na europskoj zajedničkoj platformi TED. Dovršavanje procesa potpune digitalizacije javne nabave na nivou Europske unije motivirano je zahtjevom za potpunom transparentnošću i unifikacijom baza podataka, a što će rezultirati mogućnošću bolje analize pojava i trendova, a zatim i unapređenjem pravnog okvira i određivanjem strategija razvoja.

Umjetna inteligencija (AI) u domeni javne nabave mogućnost je koja traži normiranje, unošenje etičkih korektivnih pravila i nadzor. AI je izazov kojega je Europska komisija osvijestila slijedom čega je krenula u postupak procjene i reguliranja.

Pitanje profesionalizacije specijalista javne nabave kao politike kojom se osigurava ”jednakost oružja” trajno je pitanje vezano za učinkovitost javne nabave i njen razvoj,  koje ne uključuje samo obrazovanje i usavršavanje nego i praćenje i razvoj karijera specijalista javne nabave te adekvatni sustav nagrađivanja. Europska komisija svoju politiku profesionalizacije u javnoj nabavi kani razvijati i poticati u zemljama članicama.

Paradigma zelene i socijalne javne nabave, odnosno održive javne nabave, suština je načela učinkovitosti i svrsishodnosti javne nabave. Održiva javna nabava predstavlja strateški alat države koji naglašava njenu multifunkcionalnost. Naime, kroz javnu nabavu, uz ostvarivanje temeljne funkcije, osiguravaju se, potiču i pomažu druge javne politike i djelatnosti (primjerice, ekologija i zaštita ranjivih skupina).

Stanje i trendovi svjetske ekonomije (ratni sukobi i poremećaji globalnih tržišnih odnosa) te njihov utjecaj na europsko tržište otvaraju potrebu redefiniranja pravila za sudjelovanje ponuditelja iz trećih zemalja na tržištu Europske unije. Za očekivati je osvješćenje novog stanja te preciznija pravna regulativa koja će se kretati u pravcu drugačijeg uređenja odnosa i jače zaštite unutarnjeg tržišta.

Sva navedena pitanja predstavljaju najviši prioritet koji se postavlja pred europsko tržište i javnu nabavu kao dijela tog tržišta. Sva ta pitanja su samo neke od tema koje će biti predstavljene od najrelevantnijih autoriteta, znanstvenika i praktičara. Posve je logično da će se pred zemlje članice postaviti zahtjev provedbe i normiranja ovih pitanja. Ali čak i prije toga, osvješćenje ovih pitanja služit će sudionicima u javnoj nabavi (naručiteljima prije svega) u pravovremenom normiranju u mjeri u kojoj je to moguće dokumentacijom o nabavi. Razumijevanje postojećeg pravnog okvira u svijetlu ovih pitanja i najavljenih rješenja pomoći će praktičarima javne nabave, odvjetnicima, državnim dužnosnicima i sucima u ostvarivanju pravne zaštite u javnoj nabavi.

Nadalje, nacionalni razvoj zakonodavstva javne nabave, sa izazovima usklađivanja i razvoja pravnog okvira, iako lokalno postavljena, univerzalna je tema za usporedbu, razmjenu iskustava i promišljanje o javnoj nabavi. U sklopu tog okvira biti će predstavljene neke najbolje prakse te neizbježna pravna praksa Suda Europske unije. Dileme vezane uz poteškoće u primjeni propisa, razmišljanja i ponuđena rješenja predstavljaju razmjenu iskustava pa su uvijek kreativni poticaj unutar zajedničkog tržišta  Europske unije. Iako je svaki nacionalni sustav javne nabave različit svi primjenjuju isti europski pravni okvir zbog čega su interoperabilnost i prekogranično funkcioniranje od presudne važnosti. Organizator drži da ovaj znanstveno-stručni skup tome doprinosi i služi jer je strukturiran kao međunarodni i nacionalni.

Program se sastoji od izlaganja glavnih predavača i panela. Paneli su zamišljeni kao dinamične, žive, konstruktivne i kritičke rasprave između stručnjaka iz različitih područja djelovanja, koji će podijeliti svoja iskustva i prijedloge. Teme panela su: Javna nabava u EU- razvoj i izazov; Javna nabava u BiH – razvoj, Zakon o javnim nabavkama de lege lata i de lege ferenda; Digitalizacija javne nabave- iskustva; Pravna/sudska zaštita u postupcima javne nabave.

Kreativna ideja Konferencije jeste osigurati prezentacije najviših autoriteta iz Europske unije iz domene javne nabave, obraditi najaktualnije teme i najaviti promjene u europskom pravnom okviru, raspraviti neke od ključnih pitanja primjene propisa javne nabave te osigurati dinamičnu prezentaciju i raspravu. Postavljeni ideal je ostvariti međunarodni stručni skup najvišeg nivoa kakav ne postoji u ovom dijelu Europe!

Sudionici koji se prijavljuju preko Lidera ostvaruju 10% popusta na cijenu kotizacije.

Prijavu izvršite upisivanjem koda Lider10 na prijavnoj stranici konferencije.

21. travanj 2024 14:13