Aktualno
StoryEditor

Uskoro prodaja oko milijun četvornih metara zemljišta Dina Petrokemije

08. Ožujak 2018.

Prodaja imovine Dina Petrokemije u stečaju u sklopu ovršnoga postupka očekuje se uskoro, a riječ je o prodaji približno milijun četvornih metara ograđenog zemljišta s dva nekad značajna pogona u kojima nema proizvodnje, potvrdila je u srijedu Hini stečajna upraviteljica Marija Ružić.

Na upit o prodaji nekretnina Dine, stečajna upraviteljica je za Hinu kazala da su u vlasništvo Dine bile upisane i ceste na tom području, kao i vodni kanali, koji će biti izuzeti, pa prodaja može započeti.

>>>Miodrag Šajatović: Bit će super ako 2018. bude godina uspješnih restrukturiranja tvrtki

Razlučni vjerovnici Dina Petrokemije su Gasfin, koji je otkupio potraživanja austrijske banke, zatim HBOR, Republika Hrvatska, HEP Opskrba i HEP ODS.

Rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci s početka ožujka nastavit će se stečajni postupak nad stečajnom masom Dina Petrokemije radi naknadne diobe, a u sudski registar upisat će se stečajna masa iza Dina Petrokemije. Kako stoji u obrazloženju rješenja, utvrđeno je da na svoj preostaloj imovini dužnika postoji razlučno pravo te su ispunjeni uvjeti da se nekretnine dužnika unovče u ovršnom postupku, a pokretnine  prema Stečajnom zakonu, odnosno da su ispunjene pretpostavke za nastavljanje postupka radi naknadne diobe.

>>>Sabina Škrtić: Petrokemija je velik potrošač plina pa želimo da ona poveća proizvodnju

Dina Petrokemija imala je dvije tvrtke kćeri - Piros i Ćuf. U vlasništvu Pirosa bilo je oko 266.000 četvornih metara zemljišta u kompleksu Dine, koje je nedavno u ovršnom postupku prodano tvrki Gasfin, dok je oko 300.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se predviđala gradnja kopnenog LNG terminala, još u vlasništvu Ćufa. Ročište za otvaranje stečaja u Ćufu zakazano je na Trgovačkom sudu u Zagrebu za 15. ožujka.

Stečajni postupak nad Dina Petrokemijom otvoren je u srpnju 2015., a obustavljen i zaključen u lipnju 2016. godine, jer stečajna masa nije bila dovoljna za pokriće troškova postupka. Tvrtka je u rujnu 2016. brisana iz sudskog registra.

19. travanj 2024 04:33