Aktualno
StoryEditor

Uspješne poslovne strategije iz iskustva jedne pokerašice

07. Listopad 2018.

[embed]https://www.ted.com/talks/liv_boeree_3_lessons_on_decision_making_from_a_poker_champion?utm_campaign=tedspread[/embed]

Liv Boeree profesionalna je pokerašica. Već i ta činjenica sama po sebi zaslužuje respekt, ako uzmemo u obzir mnoge vještine koje su potrebne da bi netko postigao uspjeh i zaradu od te kartaške igre. Upravo je iskustvo koje je stekla igrajući igru, za koju je kao i u biznisu potrebno mnogo taktiziranja i lukavosti, kao i sreće, podijelila u svom zanimljivom TED govoru.

>>>Srđan Mladinić od uspjeha do prosjaka

Za one nestrpljive poslušati cijeli govor, podijelit ćemo nekoliko tajni poslovne igre, u mnogočemu slične pokeru.

Kao i u pokeru, u život i poslu veliku ulogu igra sreća.

- Život je igra vještine i sreće. To sam naučila nakon što sam osvojila prvi veliki pokeraški turnir nakon što sam igrala igru tek godinu dana. Uspjeh me učinio lijenom za učenje strategije i počela sam sve više riskirati prijavljujući se na velike turnire, a moj je profit počeo padati. Tada sam vidjela da sam precijenila svoje vještine i dovela se u red. Kada nam krene u životu, vrlo je lako dozvoliti egu da zavlada i zaboraviti da je početni uspjeh možda bio samo sretna okolnost te da za uspjeh treba raditi i učiti cijelo vrijeme.

Poker je igra vjerojatnosti i preciznosti, zato treba razmišljati u brojkama.

- Sve što se događa, sada ili u budućnosti, može se izraziti kao matematička vjerojatnost, zato je važno naučiti razmišljati u brojkama, čak i vježbati govoriti na taj način, bez korištenja neodređenih termina poput vjerojatno, možda, nekad i sl. Tek kada nečemu date procjenu u brojkama, primjerice ‘šanse da ću se pojaviti na tom događaju su 60 posto‘ ljudi će znati točno što mislite i što mogu očekivati.

>>>Što je to efekt ‘velike ribe u malom jezeru’?

Treća vrlo važna stvar je vezana uz intuiciju.

- Najuspješniji pokeraši ne vode se osjećajima i intuicijom, već oprezom i analizom. Naime, naša intuicija nije baš tako savršena kao što to volimo vjerovati. Kada smo u teškoj situaciji u kojoj trebamo donijeti važnu odluku bilo bi sjajno da se odgovor nekom magijom samo pojavi pred nama. Intuicija nije nevažna, ali ne može biti jedini faktor u našim odabirima, kako u pokeru, tako i u životu i poslu.

20. travanj 2024 10:25