Aktualno
StoryEditor

Usporeni rast američkog gospodarstva natjerao investitore da kupuju dionice

09. Ožujak 2019.

Prošlog tjedna su objavljeni podaci o rastu od 2,5% američkog BDP-a u četvrtom kvartalu 2018. godine. Gospodarski rast u SAD-u usporava uzimajući u obzir podatak o kvartalu prije koji je porastao čak više od 3%.

Kao rezultat na tržištima je došlo do presedana tj. investitori su počeli kupovati dionice umjesto da ih prodaju dok je cijena zlata pala, a u ovakvim situacijama zlato je uvijek sigurno utočište i cijena mu raste.

Već smo navikli na pristizanje loših vijesti iz najrazvijenijih gospodarstava svijeta. Kineski gospodarski rast je na najnižoj razini u zadnjih nekoliko godina, a istovremeno SAD i Kina još uvijek „ratuju“ na trgovinskoj razini. Brexit je i dalje neizvjestan, a britanski BDP raste sporije od očekivanja. Italija je u recesiji dok su stope inflacije u Japanu i SAD-u u padu.

Do kraja tjedna Europska centralna banka će objaviti odluku o smjeru monetarne politike u eurozoni i kamatnim stopama. Paralelno će SAD objaviti podatke o stopi nezaposlenosti, te podatke o broju novih radnih mjesta. Za očekivati je pomake u cijeni nafte, plemenitih metala, dionica, te najvažnijih svjetskih valuta!

Na svjetskim robnim burzama nije došlo do značajnijih promjena u cijenama žitarica. Vrlo povoljne vremenske prilike u Brazilu, te dobre vijesti oko novog uroda gurnule su cijene pšenice i sojine sačme u crveno. Istovremeno izostanak izvoza američke pšenice utjecao je na pad cijene za čak 13 dolara/mt.

U južnom Peruu i dalje traje Impareovo istraživanje koje predviđa novu kvotu od 2-2,5 milijuna mt ribe. Razmatra se i povećanje poreza sa 0,25% na 0,98% što bi u konačnici rezultiralo maksimalnih 10 dolara/mt što će utjecati na porast izvoznih cijena peruanskog ribljeg brašna.

Na Islandu postotak kapelina je veoma nizak, te najvjerojatnije uopće neće biti postavljena kvota za ulov kapelina što bi islandsku ekonomiju moglo stajati čak 170 milijuna dolara.

24. travanj 2024 17:26