Aktualno
StoryEditor

Usprkos nižim cijenama karata Ryanair zaključio godinu s deset posto većom dobiti

21. Svibanj 2018.

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je u ponedjeljak da je financijsku godinu zaključio s 10 posto većom neto dobiti zahvaljujući većem broju prevezenih putnika dok u novoj godini očekuju nepovoljan utjecaj viših cijena goriva.

Kompanija je u financijskoj godini koja je završila u ožujku ostvarila neto dobit od 1,45 milijardi eura.

>>>Ryanair odlučio priznati sindikat pilota kako bi spriječio štrajk

Oslonac im je bilo povećanje broja putnika za devet posto, pri čemu u Ryanairu kao tržišta s najvećim rastom ističu Njemačku, Italiju i Španjolsku.

Ryanairova je dobit porasla unatoč ‘sniženju cijena karata za tri posto u godini koju su obilježili prekomjerni kapaciteti u Europi, oslabivši cjenovno okruženje te unatoč višim cijenama goriva i oporavku od krize povezane s greškama u sastavljanju rasporeda leta pilota u rujnu 2017.‘, rekao je izvršni direktor Ryaneira Michael O‘Leary.

>>>Oligarh potjerao Ryanair iz Ukrajine

U Ryanairu predviđaju da će im u tekućoj financijskoj godini dobit nakon oporezivanja pasti na 1,25 do 1,35 milijardi eura zbog porasta cijena kerozina. ‘Gorivo će biti najveći uzrok rasta troškova u sljedeća 24 mjeseca‘, rekao je O‘Leary.

‘Cijene karata obično slijede cijene nafte (pa su tako padale u posljednje tri godine), ali uz odgodu od 12 mjeseci prije no što cijene karata počnu rasti zbog viših cijena nafte. Očekujemo porast cijena karata za devet posto‘, dodao je.

>>>Pritisnut konkurencijom, Ryanair najavio smanjenje cijena karata i do 9 posto

Paralelno procjenjuju da će broj putnika porasti sedam posto, na 139 milijuna.

Nakon dogovora sa sindikatima Ryanair je postigao sporazume s pilotima u Britaniji i Italiji a još pregovaraju sa sindikatima u drugim glavnim centrima, poput Irske i Španjolske

24. travanj 2024 05:29