Aktualno
StoryEditor

Ususret ‘Crnom petku‘ prodaja preko interneta skočila 14 posto

25. Studeni 2016.

Vrijednost kupovina putem interneta dosegnula je u Sjedinjenim Državama tijekom Dana zahvalnosti više od milijardu dolara, što je gotovo 14 posto više nego u isto vrijeme lani, a podaci Adobe Digital Indexa pokazuju i da sve više Amerikanaca kupuje online, a manje u tradicionalnim trgovinama.

Na početku sezone blagdanskih kupovina, prve nakon izbora Donald Trumpa za predsjednika 8. studenoga, američki potrošači otvorili su svoje novčanike i potrošili 1,15 milijardi dolara kupnjom preko interneta između ponoći i 5 sati popodne u četvrtak, objavio je Adobe.

Na ‘Crni petak‘, dan nakon Dana zahvalnosti, tradicionalno je započinjala predblagdanska ‘shopping‘ sezona u SAD-u i trgovine su nudile velike popuste i ostvarivale dobit. No, popularnost takvih blagdanskih kupovina opada zbog sve popularnije online kupovine i popusta koje preko interneta tijekom cijele godine nude trgovci poput giganta Amazon.coma.

Poticanje potrošnje

Američke trgovine sada su otvorene preko Dana zahvalnosti kako bi se potaknule kupnje, ali online trgovci nude popuste tjednima unaprijed u nastojanju da povećaju smanjenu potražnju i snažnu cjenovnu konkurenciju.

"Zabilježili smo jedan od naših najsnažnijih prodajnih dana preko interneta do sada", kazao je u četvrtak navečer Brian Cornell, izvršni direktor online trgovina s popustima Target. Dodao je da je online prodaja porasla po dvoznamenkastim stopama, ali nije želio otkriti pojedinosti.

Blagdansko razdoblje u studenom i prosincu je ključno za maloprodaju, a može iznositi i do 40 posto godišnje prodaje. Zbog toga trgovci pokušavaju privući kupce s velikim popustima, ponekad čak i 85 posto.

Nacionalna udruga trgovaca, koja je u ranijim procjenama optimistična, sada očekuje da će prihodi od blagdanske prodaje u ovoj godini porasti 3,6 posto, na 655,8 milijardi dolara.

"Online popusti u ovoj su godini došli ranije i puno su veći nego lani", kazala je Tamara Gaffney iz Adobe Digital Indexa.

Adobe je prikupio podatke iz 21 milijarde online posjeta na 4.500 maloprodajnih web stranica u Sjedinjenim Državama. "Crni petak više nije samo jednodnevni događaj, pretvoren je u višetjedne popuste", kaže Christopher Baldwin, izvršni direktor u tvrtki BJ Wholesale Club.

26. travanj 2024 04:47