Aktualno
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova: Investitorica Jiang Yu ekskluzivno otkriva planove u RH

26. Kolovoz 2019.

Kineska investitorica Jiang Yu svojim velikim planovima plijeni pozornost hrvatske javnosti koja je već upoznata s projektima u  Kumrovcu, Krapinskim Toplicama, Velikoj Gorici, Zadru i Osijeku, ali bilo bi smiješno misliti kako će na tome stati. Saznali smo što je još na umu uspješnoj ulagačici iz Kine i kakvi su joj interesi u Slavoniji, Istri i Dubrovniku.

Kineska poduzetnica Jiang Yu domaću je javnost zainteresirala kao investitorica koja je jedina pokazala interes za kupnju bivše političke škole u Kumrovcu, koju planira urediti i prenamijeniti u luksuzni hotel, a već  je potpisala sporazum o izgradnji nogometnog stadiona u Velikoj Gorici te memorandum o nizu investicijskih projekata u Krapinskim Toplicama. Osim toga, Jiang Yu je zainteresirana i za projekte morskih, riječnih i zračnih luka, slobodnih zona, sportske infrastrukture te zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj.

Yu je osnivačica kompanije Z-Run koja je svoj poslovni put započela 2007. godine, ali ima važne uloge i u različitim kineskim udruženjima.  Karijeru je izgradila na poslovima razvoja slobodnih zona u NR Kini, no kasnije je proširila poslovanje na mnoge sektore, od financijskog, preko trgovine, infrastrukture, pa sve do tehnologije. Za poslovni tjednik Lider, s velikom kineskom investitoricom, razgovarali smo u povodu 11. Liderove konferencije Dan velikih planova, koja će se 25. rujna održati u zagrebačkom hotelu Westin, na kojoj će Jian Yu biti jedna od glavnih govornica.

[mks_button size="large" title="Prijavite se na konferenciju Dan velikih planova" style="rounded" url="http://lider.events/dvp/registracija/" target="_self" bg_color="#1e73be" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

Kako je tekao vaš poslovni put i kako je biti žena poduzetnica u Kini? - Moj je poslovni put započeo početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Na neki način, kako je jačala kineska ekonomija tako je postajala važnija i kompanija koju vodim. Ta su dva procesa tekla gotovo paralelno. Bila sam i svjedok promjena, a i sama sam ih praksi primjenjivala.

Naša je uloga prepoznata zbog toga što smo kompanija koja okuplja značajne dionike iz mnogih sektora kineske ekonomije. Dakle, na neki način nam težinu daje naša širina. Trudimo se opravdati ukazano povjerenje, a sigurno je da naša uloga sada nije ni izbliza onakva kakva će biti kada realiziramo barem dio planova u Hrvatskoj i regiji.

Osnivačica sam Z-Runa, ali imam i druge uloge u različitim udruženjima. Tim koji vodi kompaniju je izrazito međunarodno orijentiran. To su pioniri koji traže međunarodne investicijske prilike, proučavaju ih i procjenjuju, a kad se pokaže da je neka od njih realna, dovode u zemlju mnoge ulagače ili industrijske lidere. Mi smo "one-stop-service" kompanija za svoje članove i ulagače, u Kini i inozemstvu.

Koji su vaši planovi u Hrvatskoj? U kojoj je fazi projekt bivše političke škole u Kumrovcu za koji ste jedini iskazali interes?   - Planiramo izgraditi hotel kojeg ćemo pretvoriti u kongresni centar i kombinirati ga sa sadržajima zdravstvenog turizma. Želimo da to bude objekt sa četiri zvjezdice s brojnim sadržajima koji će se uklopiti u fantastičan okoliš što je i najveća vrijednost ove lokacije. Planirana investicija ovog projekta iznosi približno 200 milijuna kuna. Idejno rješenje će se izraditi do kraja godine i vjerujemo kako bismo s izgradnjom mogli krenuti tijekom 2020. Zainteresirani smo i za Spomen dom kao iznimno atraktivnu lokaciju, čak i bliže samom centru mjesta gdje postoji ogroman potencijal za dodatni razvoj destinacije u cjelini. Zainteresirani smo i za nogometno igralište u Kumrovcu. U svemu tome dužna sam se posebno zahvaliti timu CSEBA-e (Chinese Southeast European Business Association) na čelu s Mariom Rendulićem te lokalnim vlastima u Kumrovcu i Krapinskim Toplicama, koji su iznimno zaslužni za to što ćemo ući u investicijske projekte u Hrvatskom zagorju.

Planirate li proširiti suradnju s Hrvatskom i na nekih drugim investicijama? - Osim Kumrovca, zasada su nam zanimljivi projekti u Krapinskim Toplicama, Velikoj Gorici, Zadru i Osijeku. Zainteresirani smo i za projekte u drugim dijelovima zemlje, primjerice, u Istri, na istoku Hrvatske i u Dubrovniku. Krapinske Toplice izvrsna su destinacija za zdravstveni turizam i u dogovoru s načelnikom općine Ernestom Svažićem planiramo ući u niz projekata u toj sredini. S Velikom Goricom i županijskim nogometnim savezom nedavno smo potpisali sporazum o izgradnji nogometnog stadiona. Upravo ovih dana radimo na osnivanju zajedničke tvrtke koja će voditi taj projekt, a zatim se fokusiramo na izradu idejnog rješenja samog stadiona. Velika Gorica iznimno je zanimljiva i zbog potencijala za hotelijerstvo te logistiku. U Zadru nas zanima prostor slobodne zone Crno na kojemu bismo mogli prenijeti i dio proizvodnih pogona naših partnera iz Kine.

Krajem godine bit će raspisan natječaj za rekonstrukciju Zračne luke Zadar, što će također izazvati interes više kineskih investitora. Istok Hrvatske iznimno je zanimljiv zbog infrastrukture i prilike za logističke aktivnosti. Konkretnije, radi se o Zračnoj luci Osijek gdje smo već odmakli u razgovorima sa županom Ivanom Anušićem i Ministarstvom mora, prometa i infrastruktura. Osim toga, tu je i proizvodnja hrane te posebno proizvodnja vina, za što smo također zainteresirani. U Dubrovniku ćemo uskoro, u dogovoru s lokalnim vlastima, razmatrati niz projekata u koje se možemo uključiti kao partneri, primjerice, zainteresirani smo za projekt rekonstrukcije nogometnog stadiona. Naravno, tu je i turizam jer je Dubrovnik iznimno poznat u Kini i kineski turisti rado ga posjećuju. Istra nam je zanimljiva kao destinacija za luksuzni turizam.

Jeste li zainteresirani za kupnju Titovog broda Galeb koji bi se također mogao prenamijeniti u hotel, ugostiteljski objekt ili muzej? - Znamo za taj projekt, ali nismo zainteresirani.

Koji su vaši planovi na ostalim tržištima i gdje vidite sebe u sljedećih pet godina?

- Došli smo u Hrvatsku prema preporuci našeg tima koji je zadužen za inozemne investicije i razvoj tržišta.  Kad smo prvi puta stigli, nismo znali gotovo ništa o Hrvatskoj. Sada već imamo cjelovitu sliku o tome što se ovdje nudi. Fascinirani smo ljepotama vaše zemlje, a posebno smo zainteresirani zbog geoprometnog položaja Hrvatske kao vrlo važne točke na razmeđi između zapada i istoka Europe. To je nešto što bi Hrvatska mogla znatno kvalitetnije iskoristiti i mislim da u tome i mi možemo pomoći. Svakako je zbog prometnog položaja zanimljiv i ostatak regije. Primjerice, Zračna luka Osijek je u blizini Mađarske, Srbije, ali i BiH, što joj daje veliku potencijalnu vrijednost jer u tim državama već postoji priličan broj kineskih investitora i zbog toga računamo da će zračna luka Osijek, u segmentu teretnog prometa, moći povlačiti i dio tereta iz tih država.

Ne propustite priliku za druženje s kineskom investitoricom Jiang Yu, kineskim ekonomistom Su Qingyijem i najuspješnijim hrvatskim poduzetnicima. Prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 11. Danu velikih planova koji se održava 25. rujna u zagrebačkom Westinu.

24. travanj 2024 11:49