Aktualno
StoryEditor

Ususret Danu velikih planova - Taraba: Jedina smo europska produkcija koja radi i za Netflix i za HBO

30. Kolovoz 2018.

Vjerojatno smo jedina europska produkcijska kuća koja je istodobno producirala serije za Netflix i HBO, kazao je Nebojša Taraba koji kao glavni cilj za budućnost Drugog plana najavljuje učvršćivanje sadašnje pozicije i potpunu orijentaciju na izvoz.

Liderova ‘okrugla‘ deseta konferencija Dan velikih planova koja će se održati u hotelu Westin 26. rujna, i ove će godine okupiti ključne donosioce odluka u hrvatskom gospodarstvu koji će sa sudionicima jednog od najvećih regionalnih poslovnih skupova podijeliti svoja recentna iskustva i očekivanja od bliske budućnosti.

Jedan od onih koji će okupljenima pomoći kreirati planove za blisku budućnost, kalibrirati očekivanja i dati korisne informacije o aktualnim trendovima u različitim sektorima gospodarstva i politike bit će i Nebojša Taraba.

Direktor produkcijske kuće Drugi plan svoje dugogodišnje iskustvo rada u brojnim medijima, gdje je bio urednik i novinar (Slobodna Dalmacija, Novi list, Feral Tribune, Globus, Playboy) odlučio je početkom 2004. pretočiti u vlastiti biznis. S partnerom Miodragom Silom osnovao je Drugi plan, tvrtku specijaliziranu za razvoj i izradu svih vrsta medijskih sadržaja i usluga koja je dosada proizvela sadržaje za sve tri nacionalne TV kuće.

Serije i emisije koje su postale prepoznatljive ne samo u Hrvatskoj, već i regiji uključuju Kod Ane, Dvornikove, Policijsku patrolu Split, Ostati živ, Najduži dan, Seosku gozbu, Mamuticu, Instruktora Lozu, iako je velik proboj napravljen sa serijom Novine koju je režirao Dalibor Matanić po scenariju Ivice Đikića.

>>> Producenti Taraba i Sila: Seriju ‘Novine’ od početka smo pripremali kao izvozni proizvod

Osim što je u vrlo kratkom roku serija privukla veliku pažnju javnosti svojim beskompromisnim prikazom hrvatske stvarnosti, postala je i prva hrvatska serija koju je otkupio globalni streaming div Netflix, čime su po prvi puta nekoj hrvatskoj seriji otvorena vrata publici u čak 190 zemalja svijeta.

[mks_button size="large" title="Prijavite se na Dan velikih planova" style="squared" url="http://lider.events/dvp/prijava/" target="_self" bg_color="#2a79bf" txt_color="#FFFFFF" icon="" icon_type="" nofollow="0"]

No, u Drugom planu ne spavaju na lovorikama, pa je već u produkciji sljedeći ‘prvijenac‘ na ovim prostorima.

Serija Uspjeh upravo je završena, kaže Taraba, a riječ je o prvoj seriji iz ove regije rađenoj za drugog diva svjetske produkcije HBO. - Prekretnica u poslovanju su svakako Netflix i HBO, kao i početak suradnje s izraelskom kompanijom Keshet International, objašnjava rođeni Vitežanin koji je srednju školu i Fakultet političkih znanosti pohađao u Zagrebu i dodaje da će očekivani promet Drugog plana ove godine biti veći od 30 milijuna kuna.

Kao jedan od najvećih uspjeha svoje tvrtke ističe činjenicu da stoji iza izvoza gotovog kulturnog proizvoda na dvije najveće svjetske televizijske platforme u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna.

- Vjerojatno smo jedina europska produkcijska kuća koja je istodobno producirala serije za Netflix i HBO, zaključuje Taraba koji kao glavni cilj za budućnost najavljuje učvršćivanje sadašnje pozicije i potpunu orijentaciju na izvoz. Ovo potonje, pak, mantra je koju će se zasigurno nebrojeno puta moći čuti na Liderovoj konferenciji čija nit vodilja je oduvijek bila poticanje izvoza visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda kao najboljeg recepta za održivi poslovni uspjeh.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

14. travanj 2024 05:14