Aktualno
StoryEditor

USWC 2018.: Životinjske farme nadahnule najbolji studentski startup

05. Kolovoz 2018.

Tehnološki startup Prostec pobjednik je hrvatskoga kvalifikacijskog natjecanja za University Startup World Cup 2018. – USWC 2018., koji će se najesen održati u Danskoj. Pobjedom na tom natjecanju Prostec se profilirao kao trenutačno najuspješniji studentski startup u Hrvatskoj.

>>>Križevački Prostec najbolji hrvatski studentski start-up, ide u Kopenhagen na svjetsko natjecanje

Riječ je o tehnološkom startupu s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Čine ga četiri studenta Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu –​ Filip, Marin Parmać, Luka Posilović i Karlo Siladi te student Agronomskog fakulteta u Zagrebu Goran Mikec.

Priče o junadi

Prostec (purgerski naziv za kolac) je sustav koji se sastoji od elektroničkih markica za označavanje životinja, uređaja (u obliku štapa) za očitavanje tih markica i identifikaciju životinje s veće udaljenosti te programske podrške koja olakšava vođenje evidencije životinja i cjelokupnog poslovanja farme.

Poboljšanje efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi u fokusu je tehnološkog startupa Prostec. Najesen ga na natjecanju University Startup World Cup 2018. čeka borba za titulu najboljeg studentskog startupa na svijetu i prvu nagradu od 25.000 dolara

– Ideju za sustav dobili smo tijekom razgovora s domaćim farmerima koji se bave tovom i uzgojem junadi, osluškujući njihove potrebe i probleme. Do sada smo osvojili prvo mjesto na natjecanju Smartup te drugo na Elektroboju u organizaciji eStudenta, a posljednje i najveće postignuće nam je upravo kvalifikacija na USWC, čime smo ujedno proglašeni najboljim studentskim startupom u Hrvatskoj – objašnjava Luka Posilović.

>>>Hrvatski startup Top Digital Agency proglašen najboljim u regiji

Hrvatsko kvalifikacijsko natjecanje održano je 16. srpnja, a sudjelovalo je deset finalista u različitim kategorijama s različitih hrvatskih sveučilišta: SmartStop, Morpheus, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC. Drugo mjesto osvojio je tim ZUS sa Sveučilišta u Rijeci, a treće tim Morpheus sa Sveučilišta u Zagrebu.

Natjecanje University Startup World Cup stvara internacionalnu mrežu studenata koji će akademsko znanje pretočiti u održiv posao

University Startup World Cup, koji se održava od 8. do 12. listopada u Kopenhagenu, vodeći je sveučilišni startup-program i svjetsko studentsko startup-natjecanje u sklopu kojeg se u Kopenhagenu okupljaju najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visokorastući posao.

Potraga za farmama

Pobjednika USWC-a 2018. očekuje prva nagrada od 25.000 dolara, a pobjednike pojedinih kategorija nagrada od 5000 dolara. Dodatni benefit za finaliste USWC-a 2018. je prilika da svoj startup predstave na HighTech Summitu u Danskoj. Nagrađeni sustav samo je dio onog što pripremaju dečki iz Prosteca.

>>>Novi roboti startupa Stemi

– Upravo razvijamo novi uređaj većeg dometa i manje težine te radimo na poboljšanju softvera, za što nam je potrebna financijska pomoć. U potrazi smo za farmama na kojima bismo izveli pilot-projekt te sustav prilagodili njihovim stvarnim potrebama – kaže Posilović. 

16. travanj 2024 22:44