Aktualno
StoryEditor

Utajeno pet milijuna kuna poreza: Uskok pokrenuo istragu protiv skupine preprodavača automobila

05. Siječanj 2018.

Uskok je u petak pokrenuo istragu protiv devet osoba koje sumnjiči da su izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 rabljenih vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, državni proračun oštetili za gotovo pet milijuna kuna.

Od devet osumnjičenih sedmero je hrvatskih državljana, jedan bosanskohercegovački, dok navodni organizator skupine za porezne utaje na rabljenim automobilima ima hrvatsko i češko državljanstvo.

Ukok je zatražio da se osumnjičenima oduzime nezakonita korist, kao i da im se odredi istražni zatvor o čemu će sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučiti u poslijepodnevnim satima.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako ih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

>>>USKOK podignuo optužnicu protiv 9 hrvatskih i 48 kineskih državljana

Tužiteljstvo sumnja da je navodni organizator od početka 2015. do siječnja 2018. povezao ostale radi pribavljanja "znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge trgovinom rabljenim osobnim vozilima". Na temelju nevjerodostojne dokumentacije osumnjičeni su navodno "neosnovano iskazivali pretporez i umanjivali obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost (PDV) trgovačkih društava I. i III. Okrivljenih", objavio je Uskok.

Riječ je o rabljenim automobilima koji su "na području Hrvatske i drugih država članica EU-a kupljena od pravnih osoba obveznika PDV-a radi daljnje prodaje u Hrvatskoj". Pri tome su "radi ostvarenja prava odbitka pretporeza u što većem iznosu, ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a u kojima je neistinito prikazano da su društva, u kojima su okrivljenici odgovorne osobe, rabljena osobna vozila prodali društvima I. i III. okr. po cijeni znatno većoj od one koja je bila iskazana na računima dobavljača tih vozila".

Potom su vozila po znatno nižim cijenama prodavali društvima u vlasništvu četvorice osumnjičenih te drugim tvrtkama i osobama, a navodni organizator je za dio tako nabavljenih vozila ispostavljao račune jednom društvu bez iskazanog PDV-a, s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da su ta vozila prodana jednom češkom društvu.

>>>Pravosudna 2017., godina u znaku pranja i izvlačenja novca

Drugoorkivljeni je potom za ta vozila ispostavljao račune tvrtkama dvojice osumnjičenih, nakon čega su ih, po znatno nižim cijenama, fiktivno prodavali tvrtkama osumnjičenika, a vozila im stvarno nisu isporučena.

"Nevjerodostojne račune su VIII. i IX. okr., sukladno nalozima I. okr., znajući da u njima opisane isporuke vozila nisu izvršene, evidentirale u poslovnim knjigama dva trgovačka društva u dijelu obračuna pretporeza i prikazale u prijavama PDV-a koje su mjesečno podnosile nadležnoj poreznoj upravi", navodi Uskok.

Na opisani način okrivljenici su, izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 40 vozila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplate PDV-a, proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.96 milijuna kuna. Gotovo dva milijuna kuna država je pritom, kao preplaćeni PDV, vratila tvrtki prvoosumnjičenog koji je novac podijelio s ostalim osumnjičenicima.

16. travanj 2024 12:14