Aktualno
StoryEditor

Utjecaj prehrambene industrije na ruralni razvoj

28. Studeni 2017.

Kako povezati poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju tema je konferencije ‘Ruralni razvoj‘, koja će se održati 5. prosinca u osječkom hotelu Osijek. Organizatori konferencije su Ministarstvo poljoprivrede i poslovni tjednik Lider, a uz ministra Tomislava Tolušića očekuju se predstavnici vodećih prehrambenih tvrtki i malih poljoprivrednih proizvođača.

>>>Ruralni razvoj: Revizori EU‑a poručuju da je novi proces planiranja prekompliciran i dugotrajan

Domaće prehrambene tvrtke imaju problema s nabavom poljoprivrednih sirovina s obzirom na to da u Hrvatskoj prevladavaju manji poljoprivredni proizvođači koji svojom proizvodnom količinom ne mogu zadovoljiti potrebe tvrtki pa su prerađivači često ‘osuđeni‘ na uvoz.

Doduše, ne može se reći da je situacija alarmantna jer naše kompanije imaju svoje kooperante, ali svi sudionici na tržištu vjeruju da se ta suradnja može poboljšati i time znatno smanjiti uvoz poljoprivrednih sirovina. S obzirom na to da su u Ministarstvu svjesni kako se bez državne pomoći takav trend neće moći promijeniti, ova bi konferencija trebala ponuditi neke odgovore o tome kako potaknuti veću poljoprivrednu proizvodnju, udruživanje te suradnju poljoprivrednikai prehrambene industrije.

>>>Više od 150 milijuna kuna za razvoj malih OPG-ova

Sudionici konferencije će, osim toga, moći čuti i primjere dobre prakse u razgovorima na dva panela, a skup u Osijeku trebao bi biti još jedan korak do cilja koji je zacrtalo Ministarstvo - da do 2025. hrvatska prehrambena industrijapostane neto izvoznik.

26. travanj 2024 02:07