Aktualno
StoryEditor

‘Uvijek bolja!‘: Na 230 lokacija Noć muzeja ugostila 240 tisuća posjetitelja

29. Siječanj 2018.

Skoro 240 tisuća posjetitelja posjetilo je Noć muzeja, koja se prošli petak održala na više od 230 lokacija u Hrvatskoj, te manjim dijelom u BiH, a taj broj potvrđuje i ovogodišnje geslo popularne manifestacije - "Uvijek bolja!", izvijestilo je Hrvatsko muzejsko društvo.

U trinaestoj Noći muzeja, koja se 26. siječnja održala u 110 gradova i općina na temu "Muzeji i sport", uz muzeje su sudjelovale mnoge druge baštinske institucije, arhivi, knjižnice, centri za kulturu, vjerske zajednice, udruge te obrazovne institucije.

>>>Obuljen Koržinek: O sudbini muzeja ‘Ferdinand Budicki’ odlučuje Grad Zagreb

Organizator je broj posjetitelja (239.471) obradio na temelju 75 posto pristiglih izvješća sudionka. Zagrebački muzeji su uobičajeno bili najposjećeniji, s ukupno 94.575 posjetitelja. Muzej suvremene umjetnosti imao je oko 7.910 posjetitelja, Tehnički muzej Nikola Tesla njih oko 7.800, Muzej za umjetnost i obrt 6.723.

Programi ovogodišnjeg partnera Noći muzeja, Zagrebačkog holdinga okupili su na Zagrebačkom velesajmu više od 2.500 posjetitelja. Dječji vrtić Šegrt Hlapić u Sesvetama je, u svojim edukativnim programima zabilježio 1.350 posjetitelja, u vremenu od 18 do 21 sat.

>>>Direktor muzeja Auschwitz: Stanje je znatno gore no što je bilo za Drugog svjetskog rata

Hrvatsko muzejsko društvo posebno ističe izvješća iz gradova i općina diljem Hrvatske - u Dubrovniku je bilo više od 10.358 posjetitelja, u Splitu 32.514 posjetitelja, što je znatan rast s obzirom na prošlu godinu, dok je muzeje u Zadru posjetilo gotovo 20 tisuća ljudi (prednjači Narodni muzej Zadar s gotovo 14 tisuća posjeta).

Među splitskim muzejima odličnu posjećenost zabilježili su Muzej grada Splita, Etnografski muzej Split i Hrvatski pomorski muzej.

Noć muzeja je u Puli posjetilo oko 14.863 ljudi, varaždinski programi imali su 8.228 posjetitelja, slijede Karlovac sa 7.332 te Koprivnica s 3.627 posjetitelja.

Dvorac Trakošćan je imao čak 2.524 posjetitelja, Muzej grada Šibenika njih 2100, Muzej Vučedolske kulture 1.277, Zavičajni muzej Slatine 1.043, Zavičajni muzej Stjepan Gruber iz Županje 1.277, a Muzeja Međimurja Čakovec 1.100 posjetitelja.

>>>‘Stražar prošlosti i čuvar vremena’, muzej starih automobila Ferdinand Budicki pred gašenjem

Organizatori Noći muzeja i ove godine zahvaljuju svim sudionicima na zanimljivim programima, svim posjetiteljima, partnerima i medijima na ugodnom ozračju u sportskom duhu, koji je "u toploj siječanjskoj Noći muzeja privukao desetke tisuća posjetitelja u hrvatske muzeje, baštinske ustanove, trgove i ulice gradova i općina u kojima su se odvijali programi".

Sportskom temom željelo se sagledati postojeće zbirke posvećene sportu, potaknuti stvaranje novih zbirki i muzeja na tu temu, te istaknuti sport kao kulturološku vrijednost koja je prisutna u raznim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva.

Iz Bosne i Hercegovine ove su godine sudjelovali Muzej Širokog Brijega i franjevačka zbirka, Arheološki muzej Franjevačkog samostana na Humcu, Franjevačka arheološka zbirka Sv. Stjepana Prvomučenika iz Gorice i Franjevački muzej iz Tomislavgrada.

24. travanj 2024 07:06