Aktualno
StoryEditor

FOTO: Uz bogat i raznovrsan sadržaj počinje festival Design District Zagreb

13. Lipanj 2017.

Festival Design District Zagreb započinje u utorak, 13. lipnja i trajat će do nedjelje 18. lipnja na nizu mikrolokacija u kvartu čije je središte Martićeva ulica. Prvi dan festivala donosi vam pregršt zanimljivog programa - dan započinje Kreativnim jutrom Deska Kreativna Europa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubovi iz Europe; u prijepodnevnim satima niz kreativaca i poduzetnika koji djeluju u polju arhitekture, dizajna, izdavaštva otvorit će za sve zainteresirane svoja vrata, a na isti će se način posjetiteljima predstaviti i impozantna građevina u kojoj djeluje Hrvatska narodna banka.

Raznovrsni i mnogobrojni program

Vrhunac prvog festivalskog dana očekuje sve posjetitelje u poslijepodnevnim satima kada se službeno otvara Zeleni Ratkaj u kojem će biti smješteni mobilni urbani povrtnjak, set strojeva za reciklažu plastike, zelena pop-up šumu te niz uzbudljivog, edukativnog i zabavnog sadržaja. Službeni će početak Festivala u 20 sati najaviti ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, dok će nakon toga uslijediti otvorenje izložbe Komadić Zagreba/Piece of Zagreb - kolekcije autentičnih zagrebačkih suvenira.

Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture na Festivalu sudjeluje putem već spomenutog programa u sklopu kojeg će biti predstavljeni kreativni hubovi iz Europe. Događanje je otvoreno za sve zainteresirane za pokretanje ili suradnju s kreativnim hubovima: u 10 sati održat će se Kreativno jutro koje donosi predstavljanja europskih kreativnih hubova: berlinskog Betahusa, madridskog Factoria Culturala, stockholmskog Knackerieta, ljubljanskog Poligona te kopenhaškog Republikkena.

Design District Zagreb uključuje raznovrsan sadržaj - započeti svoje jutro tijekom svakog festivalskog dana možete na aktivan način - jutarnji jogging uz Trke oko Grge započinje već u 9 sati.

U okviru teme novih poslovnih modela u Europi, Desk Kreativne Europe predstavit će projekt Creative Lenses koji je dobio sufinanciranje iz programa Kreativna Europa.Na događanju pod nazivom Kreativno umrežavanje, osim predstavnika navedenih europskih hubova, sudjeluju i dr. sc. Kai Huotari, direktor najvećeg kulturnog centra u Finskoj, Kaapelija; Mateja Lazar, voditeljica Deska Kreativne Europe u Sloveniji; Barbara Stacher, predstavnica Opće uprave za obrazovanje i kulturu Europske komisije.

Od 10 do 20 sati vrata svojih tvrtki i ureda za sve zainteresirane otvorit će Atelier Ane Barbić Katičić, Atelier Ostrman, Bibliofil, Dva arhitekta 2A, Fobia d.o.o., Galerija Canvas, Knjigovežnica 1924, MVA, OPA Arhitektura, Penezić i Rogina, RRiF, Senor, Studio Haramina, Buro, Deseto selo, Impact HUB, Mikrofon Star, škola pjevanja.

Hrvatska narodna banka tijekom tri dana festivala (13., 14. i 16. lipnja, termini 11 i 15 sati) otvara svoja vrata za razgledavanje Okrugle dvorane, glavne prostorije nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. Palača Burze otvorena je prije točno devedeset godina, 18. lipnja 1927., u zgradi koja je danas sjedište HNB-a, a s arhitekturom i poviješću zgrade posjetitelje će upoznati povjesničarka umjetnosti i antropologinja Ines Merkl.

U poslijepodnevnim satima

Od 13 do 19.30 sati održat će se radionice brušenja noževa u organizaciji tvrtke Sol i papar uz gosta Luku Grmovšeka, distributera vrhunskih japanskih noževa. Svakog dana trajanja festivala, od 14 do 18 sati održavat će se radionica Susjedstvo: dokufikcijski storyboard pod vodstvom Antigentrifikacijske redakcije - Dafne Berc, Dina Belamarića, Bojana Muckoa & Ivana Zaninovića koja za cilj ima produciranje dokufikcijskog storyboarda u obliku fanzina adresiranog stanovnicima kvarta. Radionica Arhitektonska kritika u doba Twittera održat će se od 13. do 16. lipnja od 16 do 18 sati u Ratkajevom prolazu 8 pod vodstvom Mira Stanić i Divna Antičević.

>>>Design District Zagreb: Ratkajev prolaz postaje Zeleni Ratkaj

U 18 sati za sve će se posjetitelje otvoriti centralni dio festivala, Ratkajev prolaz, koji se privremeno preobražava u Zeleni Ratkaj; obogaćivanjem sa zelenim sadržajem za cilj imamo potaknuti građane na promišljanje, uključivanje i sudjelovanje u donošenju odluka o poboljšanju gradske urbanizacije i zelenih površina. Zeleni Ratkaj zamišljen je kao simulacija prikaza idealnog, održivog grada po mjeri čovjeka, koji zadovoljava sve potrebe za kvalitetnim životom - u socijalnom, ekološkom i ekonomskom smislu. Ključni dio Zelenog Ratkaja čini instalacija mobilnog, urbanog povrtnjaka u kojem je moguće proizvoditi ekološki verificirane namirnice, čime se želi ukazati da javni prostor grada može biti mjestom edukacije i produkcije, a ne samo konzumacije.

Projekt Precious Plastic

Pored povrtnjaka, tu je i pop- up šuma koja ukazuje na značaj zelenih površina u gradu (apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke i otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka) i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada prikazano je putem programa DIY strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Dave Hakkensa i njegovog projekta Precious Plastic. Od 19 sati Darijan Kosić održat će edukativno predavanje o hibridnim vozilima pod nazivom Put u zelenu budućnost. Autorice koncepta Zelenog Ratkaja su Maja Subotić Šušak i Iva Peručić.

U predvečernjim satima u sklopu festivala bit će otvorenje čak četiri izložbe: u 18 sati, bit će održano otvaranje izložbe Paste-Up Dunje Janković u Showroomu Prostoria; u 18.30 sati u Galeriji 3,14 bit će upriličeno otvaranje izložbe istaknutih mladih slikara Pavla Pavlovića i Maka Melchera, dobitnika Nagrade Iva Vraneković 2016. godine u sklopu zagrebačkog Salona mladih. U 19 sati u Kreativnom centru Ledana uslijedit će otvorenje izložbe Slavijapromet: Izložba inventara dizajnakojapredstavlja izbor iz, po mnogima jedinstvene, zbirke dizajnerko-aranžerskog ateljea Slavijaprometa koji je djelovao u zagrebačkoj Ledani od vremena nakon Drugog svjetskog rata do tranzicije početkom 1990-ih godina. U isto vrijeme u Galeriji Prsten u Domu hrvatskih likovnih umjetnika održat će se otvaranje retrospektivne izložbe Sunčanice Tuk, koja predstavlja četrdeset i šest godina slikarskog rada ove autorice.

Od 18 do 19 sati održat će se prvo od tri posljednja izdanja Dizajn dijaloga - Dizajn dijalozi #26: Uglazbljeni dizajn pod vodstvom Bojana Krištofića progovorit će o primjerima ‘glazbenog’ dizajna, i to s troje prominentnih dizajnera i dizajnerskih grupa - Marijom Franićem, Androm Giuniom i grupom NJI3 (Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak).

Od 19 do 20 sati u concept storeu Garderoba međunarodno priznata zagrebačka dizajnerica Ivana Omazić, predstavit će aktualnu kolekciju za proljeće i ljeto, te nadolazeću jesensko - zimsku.

U 20 sati ispred Meštrovićevog paviljona povodom početka festivala vokalno - instrumentalni nastup će održati Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Njegovih 36 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 15 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO također posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (preko 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnog hrvatskog tradicijskog ruha. Repertoar pjesama najavili su kao iznenađenje!

Izložba Komadić Zagreba 

Jedan od naznačajnjih programa prvog festivalskog dana je svakako otvaranje izložba Komadić Zagreba koja je realizirana u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a donosi autentične zagrebačke suvenire u Privremenoj galeriji festivala (Bauerova 9). Otvaranje izložbe održat će se u 20.30 sati uz nazočnost Martine Bienenfeld, direktorice Turističke zajednice grada Zagreba. Piece of Zagreb / Komadić Zagreba projekt je posvećen potrazi za novim načinima mišljenja i stvaranja autentičnih zagrebačkih suvenira, u kojem sudjeluju dizajneri, primijenjeni umjetnici, obrtnici i drugi proizvođač i materijalne kulture. Također, projekt stremi stvaranju prve sustavne kolekcije dizajniranih suvenira Zagreba, koja će kontinuirano rasti i periodično se obnavljati tijekom budućih natječaja.

Prvi festivalski dan završit će uz pomoć partnera CFSN i Hiperprodukcije - riječ je o Videoskopu (21 – 22 sata) video - događanju koje predstavlja VJ-e i njihov rad izvan klupskog okruženja. U posljednjih nekoliko godina, program se u sklopu Illectricity Festivala preselio na ulice i trgove, stoga i slučajni prolaznici mogu uživati u kratkim i apstraktnim video uratcima projiciranima na pročelja zgrada na odabranoj lokaciji. Slično će biti i sada, a za večernje druženje i doživljaj videa nekih od najboljih domaćih VJ-a poslužit će fasada popularnog Malog Vatikana.

U sklopu festivala tijekom cijelog tjedna nemojte zaobići Ghetaldus Sunny Corner, State of Style Pop-up store i izložbu grafika na keramičkim pločicama Van ravnoteže autorice Vanje Jović u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj, Iggy Showroom u Vlaškoj 78 ili pak posebnu ponudu restorana Cantina (Iblerov trg 10) pod nazivom Vrijeme je za aperitiv . Također, u dizajn distriktu primjetit ćete projekt ‘Vergissmeinnicht / Ne zaboravi me‘ autorice Tene Letice Tkalčević koji uključuje papirnate instalacije biljaka koje ukazuju na bolne točke zapuštenih zgrada. Hortiart je pak za vrijeme festivala napušteni prostor Dione na uglu Bauerove i Brešćenskog preobrazio u Zelenu sobu te ga ispunio zelenim elementima za uređenje interijera i eksterijera, video-projekcijama na temu hortikulture i vertikalnih vrtova. Također, za vrijeme trajanja festivala moći ćete se upoznati s rezultatima radionice vezenja koncem na tekstilu za grupu azilanta i azilantkinja u okviru projekta Rehabilitacijskog centra za stres i traumu Kreacija, afirmacija, integracijau Hrvatskoj pod vodstvom CIMO-a - Centra za istraživanje mode i odijevanja u prostoru Stare vojne bolnice.

Festival Design District Zagreb realiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i uz podršku Grada Zagreba, Zaklade Adris i Ministarstva kulture RH te uz podršku partnera Hrvatske elektroprivrede, Toyote i Somersbyja.

26. travanj 2024 14:51