Aktualno
StoryEditor

Uz odobrenje kineske vlade, JAC i VW proizvodit će 100 tisuća električnih vozila godišnje

22. Svibanj 2017.

Kineski proizvođač automobila JAC Motors objavio je u ponedjeljak da je dobio dozvolu vlade za 734 milijuna dolara vrijedno zajedničko ulaganje s Volkswagenom u proizvodnju 100 tisuća električnih automobila godišnje.

Volkswagen, najveći svjetski proizvođač automobila, također je i tržišni lider u Kini. Prošle su godine u toj zemlji prodali četiri milijuna automobila, među kojima tek nekoliko stotina ‘zelenih‘, unatoč značajnom rastu prodaje električnih vozila u Kini.

>>>VIDEO: Predstavljen prvi električni automobil ‘inkubiran’ u Rijeci

Kina je već godinama najveće svjetsko tržište automobila, a u posljednje vrijeme postala je i vodeće tržište za električna vozila, zahvaljujući državnim poticajima za kupnju.

JAC (Jianghuai Automobile Group) je u podnesku Šangajskoj burzi naveo da je partnerstvo s Volkswagenom odobrila kineska agencija za ekonomsko planiranje. Prema kineskim propisima, strani proizvođači automobila moraju formirati zajednička ulaganja s domaćim proizvođačima. Volkswagen već proizvodi automobile u partnerstvu s drugim kineskim kompanijama. Izvršni direktor kineske podružnice Volkswagena Jochem Heizmann istaknuo je prilikom nastupa na Šangajskom sajmu automobila u travnju da u kompaniji očekuju da će do 2020. godine prodavati oko 400 tisuća automobila na ‘novi pogon‘.

>>> 4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

U 2016. godini prodaja  vozila na ‘novu energiju‘ u Kini je skočila 53 posto, na 507 tisuća, potaknuta vladinim poticajima čiji je cilj borba protiv kroničnog onečišćenja zraka. Bude li usvojen, prijedlog kineske vlade predstavljen u rujnu prošle godine tražit će od kompanija da već od iduće godine proizvode određeni postotak vozila na čistu energiju.

01. svibanj 2024 16:47