Aktualno
StoryEditor

Uz stimulativnu otpremninu od 160 tisuća kuna, stotine zaposlenika žele otići s HRT-a

10. Siječanj 2018.

Stotine zaposlenika Hrvatske radiotelevizije (HRT) žele otići iz ove kuće uz stimulativnu otpremninu. Naime, vodstvo javnoga medijskoga servisa uputilo je svojim zaposlenicima poziv krajem prošle godine, na koji su se mogli prijaviti ukoliko su imali želju da uz stimulativnu otpremninu od 100 do 160 tisuća kuna odu s HRT-a. Kako piše Večernji list, na taj poziv odazvalo se oko pet stotina zaposlenika različitih zanimanja, od snimatelja do novinara, iako s HRT-a tvrde da je ta brojka nešto manja.

- Hrvatska radiotelevizija kao poslodavac pozvala je sve zainteresirane radnike da se do 31. prosinca 2017. informiraju o mogućnosti odlaska s Hrvatske radiotelevizije uz otpremninu. Postupak se u cijelosti odvija u skladu s parametrima utvrđenim odlukom glavnog ravnatelja HRT-a od 27. prosinca iste godine te u skladu sa Zakonom o radu. A do 31. prosinca 2017. interes je iskazalo približno dvije stotine radnika. U usporedbi s iskazanim interesom te ostvarenim odlascima radnika temeljem odluka iz prethodnih razdoblja, odnosno 2014. i 2015. godine, spomenuto svjedoči o manjoj zainteresiranosti i manjem broju ostvarenih odlazaka jer je s 31. prosinca 2017. za 23 radnika prestao radni odnos uz otpremninu, odgovorili su s HRT-a.

>>>Most se protivi novim zapošljavanjima na HRT-u: Ovrhe neka provode već zaposleni u administraciji

Naglasili su i da je odluka o uvjetima i visini otpremnine u primjeni do posljednjeg dana ovog mjeseca. U toj odluci glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića istaknuto je da pravo na otpremninu od 100 tisuća kuna do najviše 160 tisuća kuna, ostvaruju zaposlenici HRT-a čiji minimalni staž kod poslodavca mora biti najmanje pet godina, dok mogućnost prijave za odlazak uz otpremninu nemaju oni koji imaju manje od 12 mjeseci do navršenih 65 godina života. U obrazloženju ove ravnateljeve odluke istaknuto je da se sve ovo čini u svrhu racionalizacije troškova poslovanja HRT-a.

19. travanj 2024 13:33