Aktualno
StoryEditor

‘Užasna sramota‘: Amerikanci na teniskom turniru zasvirali nacističku himnu

13. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Američka tenisačka asocijacija ispričala se njemačkoj reprezentaciji čiji su članovi bili šokirani kada je prije početka prvog meča FED Cupa solist zapjevao himnu nacističke Njemačke.

Prije početka prvog pojedinačnog susreta kojeg su trebale odigrati za SAD Alison Riske i Andrea Petković za Njemačku u Lahainu (Havaji), izvođač je izveo prvu kiticu njemačke himne "Das Lied der Deutschen" koja se ne izvodi od 1945. godine.

https://www.dailymotion.com/video/x5bhj14_skandal-bei-der-fed-cup-eroffnung-2017-lehrer-singt-bei-hymne-deutschland-deutschland-uber-alles_sport#tab_embed

- To je užasna sramota, uvreda, to je nešto najgore što sam doživjela, - izjavila je kasnije njemačka tenisačica Andrea Petković.

- Nevjerojatan nedostatak poštovanja i neoprostivi skandal - tim je riječima incident komentirala njemačka izbornica Barbara Rittner.

Čelni čovjek njemačkog tenisa, predsjednik Njemačke tenisačke federacije Ulrich Klaus, primio je od Amerikanaca pismenu i usmenu ispriku.

-  Katrina Adams, predsjednica USTA-e, službeno se ispričala, usmenim i pismenim putem, ne skrivajući sram zbog blamaže. Međutim, ostaje činjenica da smo šokirani sviranjem himne koja simbolizira strahote iz prošlosti. Naši su domaćini FED kupa na Havajima napravili pogrešku koja im se nije smjela dogoditi - rekao je Klaus.

23. travanj 2024 10:57