Aktualno
StoryEditor

Uzbudljiv tjedan na valutnim tržištima; očekuje se daljnji rast eura

30. Kolovoz 2017.

Proteklih dana pratimo zanimljivosti na valutnim tržištima. Odnos europske i američke valute konačno je „probio“ nivo od 1,20 te se trenutačno na FX-u trguje oko 1,20365.

Istovremeno britanska funta i dalje slabi, te je u posljednjih šest mjeseci u odnosu na europsku valutu pala čak 10%. Trenutačno odnos EUR/GBP iznosi 0,929 što je najniža vrijednost u zadnjih osam godina.

>>> Azijski ulagači oprezni, euro najjači od 2015.

Brexit i negativne posljedice izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU glavni su razlozi slabljenja britanske valute. Za europsku valutu stižu samo pozitivne vijesti, a jedna od njih je i izjava Maria Draghia o kretanju tečaja eura koji neprestano jača. Očito je da ECB ne smatra problematičnim jačanje eura i očekuje daljnji rast što je za investitore ohrabrujuće.

Euro je u ponedjeljak 28. kolovoza na međunarodnim tržištima dostigao najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine!

Tijekom utorka objavljeno je da je Sjeverna Koreja lansirala projektil nad Japanom na što je tržište odmah reagiralo. Osjećaj rizika preplavio je investitore i rezultiralo porastom potražnje za sigurnim utočištima. Cijene zlata porasle su na najvišu razinu unazad godinu dana. Istovremeno japanski jen je ojačao prema svim valutama spuštajući odnos USD/JPY na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca.

Prema najnovijim izvješćima japanski premijer zatražio je izvanredni sastanak UN-a, te dodatne sankcije prema Sjevernoj Koreji. Tržišta će i dalje biti na oprezu jer krajnji ishod još nije na pomolu stoga je za očekivati visoku volatilnost!

>>> Potres na burzi nakon objave USDA WASDE izvještaja

Na svjetskom tržištu žitarica prilično je mirno iako je cijena kukuruza pala za 5 usd/mt, cijena pšenice 4 usd/mt dok je cijena sojinog zrna i sojine sačme ostala nepromijenjena.

Na tržištu ribljeg brašna govorilo se o IFFO izvještaju prema kojem je od siječnja do kraja srpnja Kina ostvarila čak 84% od ukupnog izvoza peruanskog ribljeg brašna i to u količini od 696 000 mt. Drugi najveći uvoznik je Vijetnam sa 4,3% tj.35 500 mt. Ukupan izvoz peruanskog ribljeg brašna za prvih 7 mjeseci ove godine iznosi 832 000 mt što je dvostruko više nego u istom periodu u 2016.

19. travanj 2024 03:31