Aktualno
StoryEditor

Valamar Riviera dokapitalizirala Helios Faros s 22,8 milijuna kuna, na potezu PBZ CO

08. Svibanj 2019.

Valamar Riviera je u utorak objavila da je u dokapitalizaciji starigradskog Helios Farosa uplatila 22,8 milijuna kuna, a u dokapitalizaciji će sudjelovati i mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje, čime se stvaraju uvjeti za izlazak Helios Farosa iz stečaja.

"U skladu s odlukom o povećanju temeljnog kapitala sukladno odobrenom stečajnom planu za ulaganje i dokapitalizaciju, Valamar Riviera uplatila je danas starigradskom Helios Farosu u stečaju ulog od 22,8 milijuna kuna kako bi upisala 2.280.000 dionica. Istovremeno, PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima upisat će 6.840.000 dionica za 68,4 milijuna kuna", navodi se u priopćenju.

Time će se temeljni kapital Helios Farosa povećati s 5,36 milijuna kuna na 96,56 milijuna kuna.

Po upisu povećanja temeljnog kapitala, Valamar će imati 23,61 posto dionica Helios Farosa, a PBZ Croatia osiguranje 70,83 posto.

"Tim povećanjem temeljnog kapitala steći će se preduvjeti za izlazak Heliosa Farosa iz stečaja te će kroz partnerstvo Valamara i PBZ CO mirovinskih fondova započeti nova faza razvoja turizma u Starom Gradu na Hvaru", ističu iz Valamara.

Inače, Helios Faros je najvažnija hotelska starigradska tvrtka koja je u stečaju od 2016. godine, a sredinom svibnja 2017. godine Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje predali su zajedničku ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju te tvrtke.

U srpnju 2017. godine skupština stečajnih vjerovnika Helios Farosa prihvatila je tu zajedničku ponudu Valamar Riviere i PBZ Croatia osiguranje, kao i odluku o izradi detaljnog stečajnog plana koji bi omogućio izlazak starigradske tvrtke iz stečaja i nastavak poslovanja.

Skupština vjerovnika Helios Farosa je početkom studenoga 2018. godine prihvatila stečajni plan, temeljen na zajedničkoj ponudi Valamara i PBZ Croatia osigranja, a Trgovački sud u Splitu je tada donio i nepravomoćno rješenje o potvrdi stečajnog plana za ulaganje i dokapitalizaciju Helios Farosa.

19. travanj 2024 07:15