Aktualno
StoryEditor

Valentić: Za Inu se trebamo boriti svim pravnim sredstvima, do granice boli

21. Siječanj 2017.

Politički veteran, odvjetnik i poduzetnik Nikica Valentić gostovao je u intervjuu tjedna Jasmine Popović na Hrvatskom radiju gdje se osvrnuo na prijeporne modele otkupa Ine od mađarskog MOL-a.

Valentić, koji je početkom devedesetih bio generalni direktor Ine, kaže da je ona nekoć činila trećinu hrvatskog BDP-a i da je danas "prilično okljaštrena, prvenstveno zbog nedovoljne pažnje vlasnika."

"Transformirana je i od nekadašnje Ine koja je činila trećinu BDP-a nije ostalo ni ‘i‘."

Podsjetio je na uspješno poslovanje tvrtke bez zaduživanja u vrijeme "kada smo u zemlji imali 600 tisuća izbjeglica i 200 tisuća vojnika", privatizaciju Zagrebačke i Privredne banke uz ocjenu da se pravilo zlatne dionice moralo poštovati.

>>>VIDEO: Vrdoljak predstavio plan HNS-a za Inu: Smisao otkupa dionica je u jasnoj viziji razvoja

U osvrtu na aktualnu, nakon gubitka arbitraže nezahvalnu poziciju za pregovore o otkupu Ine, Valentić je rekao da je potreban konsenzus oko modela i preporučio da se za Inu "borimo svim raspoloživim pravnim mogućnostima, do granice boli."

"Iako je konsenzus ofucana riječ, ako se ne dogovorimo oko zajedničkih ciljeva - nećemo uspjeti," rekao je. "Odluku o kupovini Ine potrebno je donijeti na ekonomskim principima, međutim ne smije se činiti greška da javnost bude manipulirana, već sve treba biti transparentno".

"Vlada komandosa"

Nekadašnji premijer je izrazio uvjerenje "da ova Vlada ima potencijala, a i hrabrosti, jer samo odlučna hrvatska Vlada, vlada komandosa, može uspjeti".

Valentić je podsjetio da nitko ne zna realnu vrijednost Ine, ali i da imamo vremena za bolji uvid. Također se izjasnio protiv potencijalnog referenduma o privatizaciji HEP-a, ali uz priznanje da bi u slučaju "elektrizacije" situacije on mogao biti prihvatljiv.

Naglasio je da Ina ne smije postati skladište derivata i to se ne smije dopustiti. "Transformirana je i od nekadašnje Ine koja je činila trećinu BDP-a nije ostalo ni i‘," rekao je Valentić i dodao da je tvrtka tijekom Domovinskog rata skrbila o nizu sektora, brodogradnji i nekretninama.

"Njena važnost svakako je iznimna, posebno ako dođe do sukoba na Balkanu, a kad jedan od ministara jedne od najznačajnijih država na svijetu govori o zveckanju oružjem na Balkanu, onda je to ozbiljno."

O Ini i HEP-u zasebno

U promišljanju o prodaji dijela HEP-a za otkup Ine, Valentić kaže da je potrebno izdvojiti prijenos jer to nije za prodaju, kao što nisu ni šume, voda, ni poljoprivredno zemljište, prenosi tportal. U tom kontekstu mora se staviti na stol odnos države prema privatizaciji. Valentić je siguran da ova Vlada ima odlučnost i snagu u zaštiti nacionalnog interesa. Ako uspije, bio bi to povijesni uspjeh. Ponovio je da na zakonit način, do granice bola, treba pokušati sve da se Ina vrati, ali ne tako da se koriste metode koje se ne mogu braniti, da nas optuže za nasilje, već sve što se može pravno pokriti.

>>>Konsolidirana izviješća: Najveću dobit 2015. imala HEP grupa, najveći gubitak Ina

"Predlažem da se o Ini pregovora posebno, a o HEP-u posebno," kaže i dodaje "tu će se pokazati politička zrelost. Mislim da je ova ekipa svjesna odgovornosti."

02. svibanj 2024 11:00