Aktualno
StoryEditor

FOTO: Valhala u Baćini

19. Veljača 2018.

U mnogim se krajevima Hrvatske i svijeta prošloga tjedna paradiralo ulicama pod više ili manje originalnim maskama. Iznimka nisu bili ni stanovnici malog južnodalmatinskog mjesta u blizini Ploča - Baćine. I oni su pripremili maskiranu povorku, krabuljni ples i paljenje lutka koji je preuzeo krivnju za sve loše što se dogodilo. Međutim, Baćinci maškare priređuju na svoj način, koji najbolje opisuje prilog spektakularno.

>>> Karneval: Dvije tisuće vještica bacilo mladu ženu u kotao pun vrele vode

Maškare u tom kraju predstavljaju puno više od trodnevnog ludiranja, iako vjerojatno nijedan od šestotinjak žitelja Baćine ne bi zanijekao da svim srcem uživa u karnevalskom šušuru, tradiciji proistekloj iz starih vjekova koju je jedino nakratko utišao Domovinski rat. Međutim, od 1996. do danas u tjednu prije korizme baćinski svijet postaje šarena pozornica. Naime, mještani su se specijalizirali za grupno tematsko maskiranje. Već su se okušali kao kanibali, gusari, Kinezi, Indijanci, Mad Max ekipa, a ove godine utjelovili su planetarno popularne junake serije Vikinzi. U neretvanskoj dolini Baćinci su godinama bili na glasu po svojim maskama s obzirom da je prva nagrada za najbolju masku u organiziranoj pokladnoj povorci u Pločama godinama, točnije od 1996. do 2000., dodjeljivana njima.

- U međuvremenu je ta organizacija u gradu Ploče propala, tako da smo sad centar maškara postali mi u Baćini. Postali smo bolji i ujedinjeniji. U novije vrijeme imamo svoju Facebook stranicu Baćinske Maškare koja ima više pratitelja nego što je stanovnika u selu, izrađujemo video klipove i sadržaj za internet marketing, kazali su iz mjesnog maškarskog organizacijskog odbora za Lider.

>>> Norvežani grade prvi svjetski tunel za brodove

Zimska turistička atrakcija zahtijeva temeljitu pripremu

Budući da svoju destinaciju kao primamljivo turističko odredište izvan ljetne sezone žele profilirati i kroz fašničku manifestaciju, ništa se u organizaciji karnevala ne prepušta slučaju.

- Pripreme traju oko mjesec dana prije glavne povorke. Prvi sastanak maškarskog odbora održava se nakon Nove godine. Predsjednik maškarskog odbora se izabere otprilike svake dvije godine. U organizaciji sudjeluje i Udruga za očuvanje tradicijskih vrijednosti Baćine. Jedna grupa uređuje salu i program za djecu, druga grupa se brine o sakupljanju sredstava i sponzorstva za maškare, a treća grupa izrađuje vozila i kostime, objasnili su odboraši.

>>> Macan: Red, rad i disciplina kod novih generacija ne prolaze

Osmišljanje maski i izrada prepoznatljivih ‘gadgeta‘ poput tematskih vozila ujedinjuje ‘staro i mlado‘ i prilika je da se prenose neka zaboravljena znanja, ali i učvrste prijateljstva te dodatno ojačaju dobrosusjedski odnosi.

- Podijelimo se u ekipe koje odrađuju određene zadatke. Na primjer, u garažama se izrađuju vozila na zadanu temu. Na taj način mlađe generacije uče kako se rade stari zanati, kao što su varenje, šivanje, rad s drvetom i druge stvari.

U organizaciji i povorci svake godine broj sudionika raste. Za trodnevni karnevalski program brine se otprilike 50 ljudi. Subota je rezervirana za dječji program, nedjelja za glavnu paradu kroz selo i grad Ploče, a tada se za sve posjetitelje ‘kuva fažol‘ i čita oporuka Marka Krnje Baćinca. Marko je, naime, kriv za sve što se dogodilo u selu i stoga mu se svake godine sudi i na kraju ga se spali. Prije spaljivanja Marko ostavi oporuku satiričkog karaktera koja sadrži sve anegdote koje su se zbivale među mještanima. Politiku izbjegavamo, ali se uvijek dotaknemo ekologije, kažu Baćinci koji se još s velikim osmijehom prisjećaju prošlotjednog utorka i završnog plesnog bala pod maskama na kojem su nagrađene najbolja pojedinačna i grupna maska, a potom se uz glazbeni sastav zabavljalo do sitnih sati.

Organizacija karnevala razlog je više da studenti što prije porješavaju ispite na zimskom ispitnom roku i vrate se u selo. Upravo njihov angažman jako je bitan za održavanje zajednice, a takvo događanje ujedno je i poticaj mladima da ostanu živjeti u tom prelijepom krajoliku s trinaest starih zaselaka, morem i Baćinskim jezerima koja postaju popularna turistička destinacija za aktivni odmor.

Mladi - zamašnjak razvoja 

Uloga mladih povratnika od iznimne je važnosti s obzirom na set vještina potrebnih u suvremenim uvjetima kojim mogu napraviti promjenu. Primjer tome je Ivan Đelmić, koji je završio Agorin studij za marketing i tržišne komunikacije u Zagrebu. Osim što je svojim fotografijama i montažom videa omogućio da i mi uživamo u baćinskim Vikinzima, Đelmić je kroz internet marketing vidio priliku za brendiranje i pozicioniranje Baćinskih Maškara kao turističke destinacije.

https://youtu.be/QqpyVopXN10

- Mnogi nas pozivaju da dođemo u Rijeku, ali mi to ne želimo, želimo napraviti svoj brend kao što je Rijeka. Dovesti goste van glavne turističke sezone u naše krajeve, da iznajmljivači apartmana mogu otvoriti svoja vrata ova tri dana maškara. Zasad imamo redovito goste iz susjedne BiH, a u budućnosti planiramo organizirati i štandove s izvornim proizvodima i suvenirima te tako obogatiti sveukupni program, kaže Đelmić koji je svojim projektom, avanturističkim programom veslanja na dasci Paddle Surf Baćina, pomoću internetskog marketinga na Baćinska jezera doveo goste iz cijeloga svijeta.

>>> Sve više turista izbjegava posredništvo

- Kvalitetnim sadržajem na internetu privukao sam goste iz raznih zemalja: Španjolske, Velike Britanije, Izraela, Kanade, SAD-a. Povećala se prodaja smještaja za spavanje, otvorio se kamp na jezeru, beach bar i drugi sadržaji, a o nama su pisali svi svjetski časopisi vezani za sport veslanja na dasci kao što je američki Standup Journal. Internet marketing omogućio je da živim i uživam u svom kraju. I drugi mladi dobivaju priliku postati uspješni i živjeti u blizini svojih domova, kaže Đelmić koji svojim primjerom inspirira mlade da ostvare karijeru u rodnom zavičaju.

Iako su poklade vrijeme izrugivanja iz crne strane života i prilično neozbiljno razdoblje u godini, maškare ponekad nisu samo maškare. Iza maski kriju se stoljetne priče o suživotu, trudu i zajedništvu, a svakako ima ponešto i u dobroj zabavi. Poželite li iduće godine nešto drugačije karnevalsko iskustvo, uputite se u Baćinu. Zapravo, nije potrebno čekati zimu, Baćinci su u svojoj zapanjujućoj prirodnoj kulisi veseli i tijekom ljeta. Stranci su ih već prepoznali kao turističku destinaciju koja ima što ponuditi, vrijeme je da ih otkrijete i vi.

24. travanj 2024 09:34