04. prosinac 2017.

Van Teeffelen: Zabluda je da su mikro kompanije lako prenosive

U sklopu 5. Foruma obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja vodeći europski istraživač u području prijenosa poslovanja Lex van Teeffelen održao je prezentaciju pod nazivom Prijenos poslovanja - zašto je važan i kako osigurati podršku za vlasnike malih i srednjih poduzeća u tom procesu?

Van Teeffelen je profesor na Sveučilištu primijenjenih znanosti Utrecht u Nizozemskoj gdje je nositelj jedinstvenog kolegija Firm acquisition koji mlade ljude prirpema za preuzimanje već uhodanih poduzeća. Njegov kolegij bio je inspiracija Ekonomskom fakultetu u Osijeku koji je prošle godine uveo takav kolegij.

>>>Forum obiteljskih poduzeća: Eskalirao problem pronalaska kvalitetnih kadrova

- Čak i ako dolazite iz razvijene ekonomije ne znači da ćete biti uspješni u prijenosu poslovanja, jer to je vrlo težak proces. Najveća poteškoća vezana za prijenos poslovanja obiteljskog poduzeća s prve na drugu generaciju je nedostatak iskustva kako se to točno radi, što postupak čini još složenijim, riječi su kojima je van Teeffelen započeo svoje izlaganje.

Ističe da jedna od velikih zabluda je ta da se samo velika uspješna poduzeća mogu prenijeti, što opovrgava činjenicom da na stranim tržištima oko 40 posto firmi ne posluje dobro pa za njima ipak postoji interes, te da čak i zadužene tvrtke mogu biti zanimljive kupcima, naravno ako je dug porezni odbitak.

Ne treba se oslanjati na knjigovođu

Druga velika zabluda koju navodi je da su mikro kompanije lako prenosive što isto tako nije točno jer je za kupoprodaju potrebno između 3 i 7 godina, što nije jednostavan proces. Prilikom traženja pomoći za proces prenošenja poslovanja, objašnjava van Teeffelen, ne treba se oslanjati na knjigovođu jer knjigovođe nisu pripremljeni na to, već je potrebno posebno znanje za prijenos poslova, jer činjenica je kako je malo konzultanata specijalizirano za područje obiteljskih tvrtki, a za steći takvo iskustvo je potrebno vrijeme.

- Četrdeset posto svih transakcija zaustavlja se jer vlasnik odustane u zadnji tren iz razloga što se previše identificirao s vlastitom firmom, dakle zbog psihičke barijere, a konzultanti to ne uzimaju u obzir, kazao je van Teeffelen i dodao da 90 posto posla otpada na emocije, 10 posto na financiranje.

>>> Forum obiteljskih poduzeća - Oberman: Firma mi je kao dijete, teško sam se riješio svojih prava

Vlasnicima obiteljskih poduzeća poručuje i da ne razmišljaju samo o novcu jer, iako postoji određeni minimum novca za koji će biti spremni prodati vlastitu firmu, iz iskustva s vlasnicima kaže kako su sretniji ne zbog cijene po kojoj su ju prodali, već zbog povjerenja u osobu koja je kupila poduzeće da će ga uspješno odvesti u budućnost.

- Ako vaše poduzeće preuzme iskusni poduzetnik, onda će to poduzeće lakše preživjeti nego startup. Najveći problem u tom procesu je nepostojanje iskustva, a poduzetnici s iskustvom imaju veću šansu za uspjeh. Firme koje se mijenjaju nakon prijenosa postaju uspješne, dodaje.

Kaže kako je najvažniji klijent poduzeća upravo osoba koja će ga kupiti ili naslijednik, a čest je slučaj da onaj tko poduzeće prodaje ne zna koja je motivacija kupca.

>>>Potpisani milijun kuna vrijedni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova

- Najvažnije je znati tko su kupci, što im treba i što im donosi vrijednost, odnosno što bi htjeli dobiti od vašeg poduzeća. Ako to ne znate, nikada neće uspjeti prodati poduzeće jer trebate steći dojam o tome tko se nalazi na tržištu, ističe.

Hrvatskoj nedostaju obrazovani savjetnici

Kada je riječ o prijenosu poslovanja u Hrvatskoj kaže da se proces u jednom dijelu odvija dobro. Ipak, navodi da u Hrvatskoj ne postoji digitalna platforma sparivanja što je vrlo važno kako bi se partneri spojili, a da bi to moglo funkcionirati potrebni su obrazovani savjetnici koji u ovom slučaju nedostaju.

- Kada kreće taj proces, potrebne su vam barem tri vrste savjetnika - netko tko će procijeniti vrijednost tvrtke, odvjetnik i broker. Potreban vam je netko tko će procijeniti vrijednost, a ako nemate sreće trebat će vam i financijski savjetnik. Proces je kompliciran i zato vam je potreban one stop shop, odnosno mjesto na kojem ćete pronaći sve to u jednom, zaključuje van Teeffelen.