Aktualno
StoryEditor

Vancouver uvodi porez na prazne nekretnine

27. Studeni 2016.

Vancouver je postao prvi grad u Kanadi koji će uvesti porez na prazne nekretnine u svrhu riješavanja spin-off učinka na tržištu nekretnina koje slovi kao jedno od najnepovoljnijih u svijetu.

Gradsko vijeće odlučilo je uvesti porez od 1% na nekretnine koje nisu glavne rezidencije, a koje su prazne više od šest mjeseci u godini. Porez je usmjeren na povećanje broja unajmljenih nekretnina. Prazne nekretnine rezultirale su time da Vancouver ima jednu od najviših renti u zemlji, a podaci pokazuju da skoro 11 tisuća domova je prazno, dok njih 10 tisuća su prazni već dugo vremena.

‘Vancouver je u krizi najma stambenih prostora‘ – rekao je gradonačelnik Gregor Robertson te ukazao na problem kako više od 20 tisuća prostora je prazno, dok dosta ljudi ima poteškoća s pronalaskom životnog prostora kojeg mogu povoljno unajmiti.

Procjena vrijednosti nekretnine

Porez će stupiti na snagu početkom 2017. godine, a temeljit će se na procijenjenoj vrijednosti nekretnine, što znači da će vlasnik čiji stan vrijedi 500 tisuća kanadskih dolara platiti dodatno 5 tisuća CAD poreza godišnje.

Mnogi kritiziraju ideju koja stoji iza ovog poreza zbog nepravednog oporezivanja građana koji imaju vikendice koje redovito sezonski koriste. Elizabeth Ball, vijećnica koja je glasovala protiv uvođenja ovog poreza rekla je kako je to ohol način uzimanja novca od građana koji ga nemaju.

Gradonačelnik je na kritike odgovorio ukazujući na mnoge skupine građana koji će biti izuzeti od poreza te kreiranjem žalbenog postupka za stanovnike koji smatraju da su nepravedno oporezovani.

23. travanj 2024 09:51