Aktualno
StoryEditor

Varaždinskim petašima uskoro stižu mikro-računala

24. Travanj 2017.

Svi učenici petog razreda osnovnih škola, kojima je osnivač Varaždinska županija, dobit će mikro-računala BBC micro:bit u sklopu projekta STEM revolucije temeljem sporazuma kojega su u ponedjeljak u Varaždinu potpisali varaždinski župan Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić.

>>>Više od 1500 građana i tvrtki doniralo kampanju za STEM obrazovanje hrvatskih školaraca

Župan Štromar ocijenio je kako je kurikulum zastario te naglasio da Varaždinska županija prva kreće u taj projekt jer nabavkom mikro-računala želi razviti digitalnu pismenost i kreativnost učenika.

- Naša djeca uče ono što im nikada u životu neće trebati... Svim učenicima petog razreda želimo darovati mikro-računalo na kojem će programirati. To je nezaobilazno i siguran sam da će za 10-15 godina više od 30 posto zaposlenih morati znati neki način programiranja. Našim učenicima na taj način omogućavamo jednake šanse na tržištu rada Europe i razvijenih zemalja, rekao je Štromar.

Digitalna pismenost i digitalna kreativnost

Najavio je da će učenici mikro-računala dobiti oko 10. svibnja i da će imati mjesec dana za učenje te da će s primjenom početi u rujnu, kada krenu u šesti razred. Do tada bi Varaždinska županija trebala nabaviti i nove micro:bitove za novu generaciju učenika petog razreda.

Predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić i novi savjetnik hrvatske predsjednice za digitalnu transformaciju i STEM, Nenad Bakić rekao je da su u projektu STEM revolucije podijelili već 22 tisuće micro:bitova.

- Micro:bit je prava stvar da se digitalna pismenost i digitalna kreativnost dovede do svakog djeteta u Hrvatskoj, da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća kada su kompetencije nešto drugo od onoga što se uči u hrvatskim školama, rekao je Bakić te dodao da su jučer prešli brojku od tisuću institucija, većinom osnovnih i srednjih škola, visokih učilišta, sveučilišta, udruga i dječjih domova.

Najavio je da će inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama provesti Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Štromar ja istaknuo da Varaždinskoj županiji 90 posto učenika pohađa jednosmjensku nastavu, a u deset centara izvrsnosti dodatno se obrazuje više od 800 učenika osnovnih i srednjih škola što smatra odličnim preduvjetima za projekt STEM revolucije.

20. travanj 2024 02:37